Čína sa bojí Trumpa a horúčkovito zbrojí, hlási diplomat z Pekingu

    0
    Čínska loď z videa ČĽOA „Vyhlásenie bitky“ (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Čína spustila na more svoju prvú lietadlovú loď a hlási sa o svoje miesto na slnku. Spojené štáty síce na svetových oceánoch dominujú, ale to nemusí trvať večne. Čínske námorníctvo pravdepodobne dostane ďalšie prostriedky na svoj rozvoj. O rozvoj námorných síl svojej krajiny sa stará predovšetkým prezident Si Ťin-pching, ktorý sa od začiatku usiluje o to, aby námorníctvo vyrástlo z roly pobrežnej stráže.

    „Čína sa obáva, že nevyspytateľný Trump sa nakoniec obráti proti nej, a na túto situáciu sa pripravuje,“ prezradil jeden z ázijských diplomatov v Pekingu. Komunistická vláda síce neoznamuje, koľko peňazí vydáva konkrétne na námorníctvo, ale v roku 2016 pritieklo do ozbrojených síl Čínskej ľudovej republiky asi 139 miliárd dolárov.

    V roku 2016 uviedla krajina do prevádzky 18 nových lodí. V januári neuplynul takmer ani týždeň, v ktorom by sa v čínskych médiách neobjavila správa, že čínske námorníctvo je horúčkovito modernizované, dopĺňa na tému agentúra Reuters. Minulý mesiac doplávala čínska ponorka do Malajzie. Ide zatiaľ o druhý potvrdený prípad, kedy čínska ponorka zakotvila v zahraničnom prístave.

    Vyslúžený generál Xu Guangyu, ktorý dnes čínskej vláde radí s modernizáciou armády, si je však podľa vlastných slov vedomý, že úsilie, ktoré vynakladá komunistická vláda, stále nestačí. „Je to maratón a my v ňom zaostávame, musíme šliapnuť na plyn,“ povedal Xu Guangyu. Narážal okrem iného na skutočnosť, že USA má desať lietadlových lodí, zatiaľ čo Čína len jednu.

    Americký prezident Donald Trump však takisto ohlásil ambiciózny program modernizácie amerického námorníctva. Zo súčasných 290 lodí by sa rád dostal na 350 plavidiel. Má ísť o dlhodobý program na 15 až 20 rokov.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -