Čína otestovala svoju najvýkonnejšiu nosnú raketu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR/AP)

    Raketa Čchang-čeng 5 (Dlhý pochod 5) odštartovala o 13.53 h SEČ z kozmodrómu Wen-čchang, ktorý sa nachádza na juhočínskom ostrove Chaj-nan. Stanovenú obežnú dráhu dosiahla nad Tichým oceánom po viac ako 30-minútovom lete.

    Podľa čínskych štátnych médií sa pri piatkovom štarte testovali “kľúčové technológie”, ktoré sa budú využívať pri ďalších vesmírnych misiách.

    Výkonná nosná raketa Čchang-čeng 5 by Číne mohla pomôcť naplniť cieľ vybudovať do roku 2020 vlastnú vesmírnu stanicu na obežnej dráhe Zeme.

    Peking by ju tiež mohol využiť pri testovacích kozmických letoch s ľudskou posádkou či pri plánovaných misiách zameraných na prieskum Mesiaca a Marsu.

    Piatkový test bol už v poradí tretím letom nosiča Čchang-čeng 5. Prvý štart však v roku 2016 sprevádzali technické problémy a o rok neskôr sa test tejto rakety nevydaril.

    Čína do svojho kozmického programu investuje miliardy dolárov s cieľom stať sa ďalšou vesmírnou veľmocou. Po USA a Rusku sa Čína stala treťou krajinou, ktorej sa podarilo vyslať ľudí do kozmu s využitím svojej vlastnej technológie.

    Čínska sonda začiatkom januára 2019 pristála na odvrátenej strane Mesiaca. V novembri tohto roku Peking otestoval pristávací modul pre misiu na Mars, ktorú by chcel odštartovať v roku 2020.

    - Reklama -