Čína odsúdila Trumpov prejav podpory demonštrantom v Hongkongu

    0
    Protestujúci držia dáždniky pred policajtami 1. júla 2019 v Hongkongu. (Autor: TASR)

    Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na pravidelnom tlačovom brífingu povedal, že Spojené štáty by “nemali v akejkoľvek forme podporovať tých, ktorí sa venujú násiliu a porušovaniu práva”. “Odsudzujeme a dôrazne odmietame hrubé zasahovanie do záležitostí Hongkongu a vnútorných záležitostí Číny,” odkázal s tým, že “príslušná krajina by sa mala vyjadrovať a konať opatrne”.

    Trump reagoval na udalosti z pondelka, keď skupina prevažne mladých demonštrantov v Hongkongu prerazila stenu budovy miestnej zákonodarnej rady a vnikla dovnútra, pričom vyvesila v rokovacej sieni vlajku z britskej koloniálnej éry a nasprejovala na steny heslá namierené proti Pekingu. Poloautonómnym Hongkongom už niekoľko týždňov zmietajú protivládne protesty, vyvolané návrhom zákona, ktorý by umožnil vydávanie osôb orgánom v pevninskej Číne.

    V Hongkongu platí od jeho návratu pod správu Číny v roku 1997 princíp “jedna krajina – dva systémy”, zaručujúci do roku 2047 vysokú mieru autonómie a slobôd.

    “Nuž, oni bažia po demokracii a ja si myslím, že väčšina ľudí chce demokraciu. Nanešťastie, niektoré vlády nechcú demokraciu,” povedal Trump spravodajcom v Bielom dome. “O tom to všetko je. Je to o demokracii. Neexistuje nič lepšie,” dodal americký prezident. Ešte skôr sa vyjadril, že nepokoje v Hongkongu sú “veľmi smutné”.

    Čínska ústredná vláda dianie v Hongkongu v utorok odsúdila a deklarovala, že podporuje hongkonské orgány pri vyšetrovaní s cieľom vyvodiť “trestnú zodpovednosť voči násilným páchateľom”.

    Podľa predošlých vyhlásení mal Trump hovoriť o Hongkongu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, keď sa minulú sobotu stretli na summite skupiny G20 v Japonsku. Hovorca čínskeho rezortu diplomacie na otázku, či sa takýto rozhovor uskutočnil, odkázal na predošlé vyjadrenia o danom stretnutí, v ktorých sa téma Hongkongu nespomínala.

     

    - Reklama -