Čína odmieta výzvy na prepustenie zadržaných Kanaďanov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

     “Čínska strana vyjadrila výraznú nespokojnosť a rozhodný odpor, pokiaľ ide o vyhlásenia vydané Kanadou a Spojenými štátmi,” povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na pravidelnom tlačovom brífingu. Odmietla zároveň vyhlásenia Británie, Nemecka či Európskej únie, vyjadrujúce znepokojenie v súvislosti s presvedčením, že zadržanie Kanaďanov je odvetným krokom po nedávnom zatknutí finančnej riaditeľky čínskej spoločnosti Huawei v kanadskom Vancouveri.

    “Čo má táto záležitosť spoločné so Spojeným kráľovstvom alebo Európskou úniou? Kde boli, keď kanadská strana nezákonne zadržala čínskych podnikových vedúcich na žiadosť Spojených štátov?” poznamenala hovorkyňa, pričom predmetným vládam vyčítala uplatňovanie “rozličných ľudskoprávnych štandardov pri občanoch rozličných krajín”.

    Čínske orgány zadržali tento mesiac dvoch Kanaďanov, identifikovaných ako bývalý diplomat Michael Kovrig a podnikový konzultant Michael Spavor. Podľa Pekingu sú obaja podozriví z “aktivít v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti”. Zadržaná bola i Kanaďanka Sarah McIverová, ktorú majú vyhostiť s odôvodnením, že vykonávala nelegálnu prácu.

    Meng Wan-čou, finančnú riaditeľka a dcéru zakladateľa Huawei, medzitým prepustili v Kanade na kauciu a čaká na výsledok konania o vydaní do Spojených štátov, kde je obvinená z podvodu súvisiaceho s možným porušením sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán. Až do ukončenia konania nesmie opustiť Kanadu, proti čomu Čína protestuje. Kanadská vláda zase minulý týždeň vyjadrila znepokojenie nad “svojvoľným” zadržaním Kanaďanov v Číne a takisto vyzvala na ich “bezodkladné” prepustenie.

    - Reklama -