Čína, Irán a Rusko spôsobujú globálnu nestabilitu, tvrdí Pompeo

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    V príhovore v Bruseli pred stretnutím šéfov diplomacie členských štátov NATO Pompeo vyhlásil, že nedávne kroky zmienených troch krajín spôsobujú vo svete nestabilitu, informovala spravodajská stanica Slobodná Európa.

    Pompeo tiež odmietol kritiku, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa koná pri kľúčových medzinárodných otázkach jednostranne.

    “V najlepšej tradícii našej veľkej demokracie sa staviame za vznešené národy a budujeme nový liberálny poriadok, ktorým predchádzame vojne a dosahujeme väčšiu prosperitu,” vyhlásil Pompeo v Bruseli.

    “Pod vedením prezidenta Trumpa neopúšťame medzinárodné vedúce postavenie ani svojich priateľov v medzinárodnom systéme. Konáme tak, aby sme ochraňovali a podporovali otvorený, spravodlivý, transparentný a slobodný svet suverénnych štátov,” dodal.

    Trump v októbri prisľúbil, že USA odstúpia od zmluvy o jadrových strelách stredného doletu, podpísanej v roku 1987 medzi Moskvou a Washingtonom. Ako dôvod uviedol, že Rusko túto zmluvu porušuje od roku 2014. Spojenci vyzývajú Trumpa, aby tak nerobil, ale aby pracoval na tom, aby Rusko tento dokument dodržiavalo.

    Pompeo zdôraznil, že Trumpova administratíva pracuje na reforme inštitúcií, ktoré stoja v centre medzinárodného poriadku od konca druhej svetovej vojny. Vyhlásil, že OSN, EÚ, Africká únia (AÚ), Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka (SB) “skorodovali” a potrebujú zmenu.

     

    - Reklama -