Čím hlúpejší, tým lepší? IS verbuje zahraničných radikálov s takmer nulovými vedomosťami o islame

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Nových členov hľadá takzvaný Islamský štát nielen medzi moslimami v krajinách Blízkeho východu. Stále obľúbenejšou taktikou je verbovať ľudí zo Západu, ktorí absolvujú výcvik a potom môžu aj roky čakať na príkaz k útoku bez toho, aby vzbudili pozornosť bezpečnostných zložiek v krajine, kde sú doma. Podľa informácií agentúry Associated Press (AP) tvoria takmer dve tretiny týchto regrútov ľudia s minimálnym alebo len veľmi slabým povedomím o islame. 
     
    Najviac naverbovaných členov zo zahraničia zaznamenali západné tajné služby v čase rozmachu IS medzi rokmi 2013 až 2014, ale ani títo novopečení militanti prahnúci po boji neboli nijakí experti na islam. 
     
    Už v minulosti sa objavili správy, že typická taktika militantov pri verbovaní nových členov je „lovenie“ v baroch. Práve tam si vytipujú vhodného kandidáta, s ktorým potom pijú a neskôr ho začnú prehovárať, aby sa pridal na stranu IS. Výnimkou však nie sú ani oveľa kurióznejšie situácie. 

    Homosexuál teroristom a islam pre blbcov 

    V štúdii založenej na analýze dát CIA o zahraničných bojovníkoch IS americká agentúra AP uvádza, že medzi tými, ktorí sa chceli pridať k IS, je napríklad aj homosexuál, ktorý konvertoval na islam len pár mesiacov pred tým, ako si ho členovia IS vytipovali za vhodného kandidáta. Muž neskôr vyšetrovateľom tvrdil, že ho zaujímala moslimská kultúra, ale vraj nechcel byť teroristom. 
     
    Muž tvrdil vyšetrovateľom, že sa mu páčila kultúra a na islam bolo vraj jednoduché konvertovať. „Stačila jedna modlitba a nebolo potrebné žiadne pochopenie islamu, nebola v tom žiadna hierarchia a všetko to bolo len o dobrom živote,“ uviedol. Homosexuál pritom trval na tom, že sa nechcel stať teroristom a bol vraj iba nevinnou obeťou. 
     
    Kuriózny je tiež prípad dvojice Britov, ktorí sa chceli pridať k militantom z IS v Sýrii, ale o islame nemali ani tušenia. Objednali si preto cez internet dve knihy, aby sa pripravili na džihád a život v spoločnosti radikálnych islamistov. Na tento účel si vybrali anglické publikácie The Koran for Dummies (Korán pre blbcov) a Islam for Dummies (Islam pre blbcov). 
     
    Momentálne má teroristická organizácia Islamský štát v Iraku a Sýrii 20 000 až 30 000 ozbrojencov. Podľa informácií CIA, na ktoré sa odvoláva americká televízna stanica Fox News, bojuje v radoch militantov najmenej 4 000 radikálov zo zahraničia. 
     
    Práve džihádisti zo zahraničia predstavujú po prípadnom návrate domov obrovské bezpečnostné riziko a niektoré európske krajiny, ako napríklad Švajčiarsko či Nemecko, takýmto ľuďom odoberú občianstvo.

    IS vedú Saddámovi verní 

    Podľa odborníka na islam Tarika Ramadana to nie sú len regrúti zo Západu, ktorí nemajú dostatočné vedomosti o islame. Nevzdelaní sú v tomto smere podľa neho aj samotní velitelia takzvaného Islamského štátu. Mnohí z nich vraj nie sú žiadni pravoverní moslimovia, ktorí by vraždili v mene Alaha. Podľa Ramadana sú totiž vrchní velitelia IS bývalými vysokopostavenými úradníkmi vlády Saddáma Husajna.  
     
    Na porazenie islamskej propagandy, ktorú šíria militanti z Islamského štátu, existuje vraj jediná zbraň. Podľa Tarika Ramadana je touto zbraňou islam a práve preto by sa mali samotní islamskí duchovní postarať, aby moslimovia pochopili, že to, čo hlása IS, nie je správne. „Ľudia, ktorí toto robia, nie sú mučeníci, ale kriminálnici. Zabíjajú nevinných ľudí. Islam nikdy ničím neospravedlňuje zabíjanie nevinných ľudí,“ tvrdí Tarik Ramadan. 
     
    - Reklama -