Čierny deň pre Harabina. Trestnoprávne kolégium bude mať konečne nového predsedu. Čo to bude znamenať pre súd?

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

    Harabin sa ešte minulý týždeň sporil so šéfkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou, ktorá zvolala termín trestnoprávneho kolégia na 29. september. Harabin vyhlásil, že ho bude bojkotovať, pretože Švecová podľa neho nemôže rozhodovať o termíne, ale ani o obsahu kolégia.  Dnes navyše prišiel ten deň, keď sa ho podarilo odvolať a odteraz bude len radovým sudcom trestnoprávneho kolégia, informuje agentúra SITA.

    Rozhodli o tom v tajnom hlasovaní členovia kolégia na návrh predsedníčky súdu Daniely Švecovej. Návrh podala, lebo podľa nej by justícii prospelo, ak by malo trestnoprávne kolégium nového predsedu. Za návrh hlasovalo deväť zo 14-tich členov kolégia. Informáciu potvrdil vedúci kancelárie predsedníčky súdu Ivan Solej. Kolégium teraz povedie zástupca predsedu kolégia sudca Libor Duľa. Ďalšie otázky o prípadnom novom vedení kolégia sú zatiaľ podľa Soleja predčasné.

    Harabin po hlasovaní uviedol, že nič si z toho nerobí, lebo táto funkcia pre neho nič neznamená .“Bol som vicepremiér, minister spravodlivosti, predseda súdnej rady, predseda najvyššieho súdu. Predseda kolégia je robota len navyše,“ uviedol. Harabin vraví, že bude mať teraz viac času na trestné spisy. Podľa neho niektorí sudcovia hlasovali za jeho odvolanie, lebo boli zastrašovaní. „Je dobre, že najvyšší súd sa postupne mení a justícia vie riešiť problémy vo svojom vnútri,“ reagovalo na výsledky hlasovania ministerstvo spravodlivosti.

    Harabin zostáva radovým sudcom trestnoprávneho kolégia. Po septembrových zmenách, keď rozsadili jeho senát, je zaradený v senáte svojho kritika Juraja Klimenta. Tento senát avizoval, že Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu sa nebude podieľať, lebo k zmene zloženia došlo podľa nich nezákonným spôsobom. Štefanovi Harabinovi sa minulý rok nepodarilo obhájiť post šéfa Najvyššieho súdu SR. Novou šéfkou súdu sa stala Daniela Švecová. Pre viaceré diskutované rozsudky predsedníčka NS SR Daniela Švecová rozsadila od začiatku septembra dovtedajší senát v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Minulý rok v novembri Harabin neuspel vo voľbách na člena Súdnej rady a do rady sa dostal reformný sudca a viceprezident združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Dušan Čimo.


     

    - Reklama -