Chystáte sa k lekárovi? Hranica medzi darom a úplatkom je tenká. Takto to vidia odborníci

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Zo spomínaného prieskumu tiež vyplynulo, že najčastejšie dávame „všimné“ sami od seba ako prejav vďačnosti. Desatina opýtaných to robí, lebo sa to patrí, a 4 percentá opýtaných odpovedali, že to spravili, lebo si to od nich vypýtal zdravotník, ako sa pre denník Nový Čas vyjadrila Barbora Tholtová z agentúry Transparency International.

    Stanislava Luptáková z ministerstva zdravotníctva tvrdí, že do zdravotníctva nepatrí jav, keď sa lekársky zákrok podmieňuje peňažným darom. „V prípade, ak u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti pacient platí poplatok, lekár je povinný dať mu účtenku, kde je uvedený dôvod a výška platby.

    Peter Bubla z ministerstva spravodlivosti poukazuje na to, že nie je presne dané pravidlo, čo je a čo nie je úplatok. „Vždy to závisí od konkrétnej situácie, v ktorej lekárovi alebo učiteľovi dar dáte,“ doplnil. Advokát Slavomír Slávik poskytuje do problematiky pohľad z právneho hľadiska a tvrdí, že ak osoba poskytne úplatok druhej osobe na účel využitia vplyvu, aby dosiahla to, čo od nej úplatkár žiada, je to úplatok. „Ak by bolo plnenie poskytnuté až po tom, ako druhá osoba skutok vykoná, išlo by už o dar a nie o podplácanie,“ uzavrel.

    - Reklama -