Chystal som bombový útok, priznal sa prvý slovenský terorista

    0
    Dominik K. alias Abdul Rahman (Autor: Facebook/Abdul Rahman)

    Pred súd v Prahe ho priviezli v putách a po boku policajnej eskorty. Dominik Kobulnický je vo väzení od roku 2017 po tom, čo u neho polícia našla chemikálie na výrobu výbušnín a videá s návodmi, ako ich vyrobiť a pripevniť si ich na telo tak, aby boli skryté a vedel ich odpáliť. Napriek tomu, že tvrdí, že oslavy nového roka neoslavuje, hovorí, že má záľubu v pyrotechnike a chcel si vyrobiť zábavnú pyrotechniku na Silvestra.

    Dodal, že ide o jediný deň, keď môže legálne odpaľovať svoju podomácky vyrobenú pyrotechniku. „Nie som vrah ani samovrah, a to obvinenie ma hlboko uráža,“ povedal Kobulnický a dodal: „Chcem, aby zvíťazilo právo na spravodlivosť, nechcem sa ľutovať. To, čo sa mi kladie za vinu, však jednoznačne odmietam.“ Informáciu priniesol český portál iDnes.cz.

    Mladý 25-ročný Slovák mal rovnako pred súdom priznať, že v čase, keď ho zadržali, nemal v pláne žiadny teroristický útok. Zhruba dva roky pred zadržaním však útok plánoval. Približne v roku 2015 chcel zostrojiť bombu, ktorú by odpálil na autobusovej stanici v Prešove. Do Česka sa podľa jeho slov vybral za prácou, pracovať mal v Pardubiciach, pričom si zo zarobených peňazí chcel kúpiť komponenty pre výrobu výbušniny.

    Išlo o tlakové hrnce, kovové fragmenty, pyrotechnickú zmes a auto. Tlakový hrniec mal kúpiť počas akcie v Kauflande, pričom postup, ako vyrobiť výbušninu v tlakovom hrnci, našiel na internete. „Tlakové hrnce používajú povstalci, je to bežné,“ vyhlásil. Kovové časti, ktoré kúpil, zase mali spôsobiť a zaistiť väčšie straty na životoch. „Chcel som urobiť niečo veľké,“ povedal pred súdom.

    Chcel byť ako islamisti

    V rovnakom čase mal kúpiť aj časovače, pričom niektoré z nich mali nájsť počas razie v jeho byte v roku 2017. Ich výskyt v byte obžalovaný odôvodnil tým, že ich chcel predať, ale zabudol na to. „Chcel som vtedy byť ako oni – bojovníci za IS,“ priznal sa a dodal, že mal chuť zabíjať a bol pripravený stať sa mučeníkom.

    Dôvod, prečo od plánovaného útoku nakoniec upustil, bol, že sa údajne stretol s pravým islamom a v Hradci Králové poznal moslimov, ktorí boli umiernení a s extrémizmom nesúhlasia. „Odvtedy som chcel ísť po správnej ceste,“ dodal.

    Slovenský mladík dostal aj otázku, kedy sa prvýkrát stretol s islamskou vierou, pričom odpovedal, že to bolo ešte na základnej škole. „Oslovilo ma to, hlavne bojové scény,“ vysvetlil, pričom dodal, že vyrastal v katolíckej rodine.

    Kobulnickému hrozí päť až 15 rokov väzenia. Okrem toho, že čelí obžalobe z prípravy teroristického útoku, rovnako ho obžalovali aj z propagácie hnutia smerujúceho k potláčaniu práv a slobôd človeka. Konkrétne išlo o Islamský štát a Kaukazský emirát. „Mrzí ma, ako som sa prezentoval. Chcem žiť v pokoji v Česku,“ uviedol s tým, že nemal v úmysle porušovať zákon.

    Súvislosti

    Dominik Kobulnický alias Abdul Rahman konvertoval na islam ešte v roku 2015, pričom sa obliekal ako vojak a ľudí zdravil so zdvihnutým pravým ukazovákom. Ide o symbol oddanosti bojovníkov Islamského štátu. Polícia ho sledovala dlhšie, dôvodom bolo zdieľanie fotiek s islamskou tematikou či písaním statusov typu ‚Táto zem bude naša. A nebude môcť byť pre všetkých‘.

    Policajti boli presvedčení, že sa prikláňa k radikalizmu, a preto pre neho navrhli vzatie do väzby. A to z dôvodu, že sa obávali prípadného dokončenia teroristického útoku v mene džihádu. Treba dodať, že Slovák je prvým islamským fanatikom v Česku, ktorého polícia zatkla a viní ho z príprav teroristického útoku.

    K celej situácii sa vzápätí vyjadrila aj Slovenská informačná služba (SIS). „SIS sa spravidla verejne nevyjadruje k vykonávanej spravodajskej činnosti, no vzhľadom na zvýšený záujem, ako aj závažnosť prípadu občana Slovenskej republiky zadržaného v Českej republike pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, robí SIS výnimku. V rámci spravodajskej činnosti vykonávanej na úseku boja proti terorizmu a šírenia extrémizmu, vrátane extrémizmu prejavujúceho sa násilným spôsobom, SIS identifikovala rizikové správanie sa zadržanej osoby a jej náboženskú radikalizáciu a získané informácie aktívne zdieľala aj v rámci medzinárodnej spravodajskej spolupráce,“ napísal ich hovorca Branislav Zvara.

    Podľa jeho slov SIS v tejto súvislosti zároveň ubezpečuje verejnosť, že si aj naďalej bude plniť úlohy v oblasti boja proti terorizmu, ktoré v súčasnosti patria medzi kľúčové pri zabezpečovaní bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov. Viac sme písali TU TU.

    - Reklama -