Chystá sa najväčšie zahraničnopolitické stretnutie na Slovensku

    0
    Logo NATO (Autor: TASR)

    “Na stretnutí sa budeme zaoberať aj budúcnosťou rozširovania NATO, z tohto pohľadu najmä Severným Macedónskom a rovnako aj vývojom v severnej Afrike, ktorý môže potenciálne ohroziť bezpečnosť európskych štátov prienikom teroristických skupín, ale aj ďalšími vlnami nekontrolovanej migrácie,” priblížil člen stálej delegácie Národnej rady SR v Parlamentnom zhromaždení NATO Martin Fedor.

    Za zvlášť dôležité považuje potrebu venovať sa práve problematike kybernetickej bezpečnosti a hybridnej vojny.

    “A to nielen v zmysle priamej možnosti kyberútoku na digitálnu infraštruktúru štátov, ale aj ako hrozby hybridného elementu potenciálneho konfliktu využívaním falošných správ, lživej propagandy za účelom získania alebo rozvratu verejnej mienky,” skonštatoval.

    Rokovania sa podľa jeho slov uskutočnia v rámci piatich pracovných výborov, a to v politickom, výbore pre obranu a bezpečnosť, pre hospodárstvo, pre civilné rozmery bezpečnosti a pre vedu a technológiu.

    Na zhromaždení sa zúčastnia delegáti z členských krajín Severoatlantickej aliancie, asociovaných krajín a ďalších hostí z oblasti Stredomoria, ale napríklad aj Iraku a Afganistanu.

    “Je to počtom návštevníkov najväčšie zahraničnopolitické stretnutie na Slovensku v uplynulom desaťročí. Posledné zasadnutie tohto parlamentného zhromaždenia sa v Slovenskej republike uskutočnilo v roku 2004,” doplnil Fedor.

    Ako vysvetlil, zasadnutie je fórum pre politikov, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou svojich krajín, ale aj pre expertov. Slúži na diskusie o agende, prioritách, ale aj o analýzach a identifikácii trendov v oblasti obrany a bezpečnosti.

    Ovplyvňuje rozhodnutia Severoatlantickej aliancie a slúži ako akási spätná väzba pre vlády.

    - Reklama -