Chuligáni sa naďalej bijú, páchatelia sú stále na slobode, hovorí Remišová k prípadu zbitého mladíka v Bratislave. Kompetentní musia konať, dopĺňajú liberáli

    0
    Veronika Remišová (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) (Autor: TASR)

    Bitka sa stala na Kollárovom námestí ešte začiatkom mája tohto roku. Kým tam mladík čakal na svojich kamarátov, z ničoho nič sa pri ňom zjavila žena, ktorá mu dala facku. V snahe chrániť si tvár, aby ho do nej neudrela, zdvihol ruku, pričom sa k nemu rozbehla jej skupina. Údajne vydedukovali, že jej chcel facku vrátiť, pričom pri útoku použili boxery a nože.

    „Kopali ma, potom mi rozrezali tričko, boxerom ma udreli do chrbta a do sánky. Preto som mal aj zlomený stavec,“ hovorí pre televíziu Markíza napadnutý. Po útoku má následky na celý život a kvôli zlomenému stavcu musí chodiť na rehabilitácie.

    Skupinu od mladíka údajne oddelil náhodný okoloidúci, pričom on z miesta odišiel, počkali si ho však na druhej strane ulice a v útoku pokračovali. Potom sa dostal domov, kde jeho matka kontaktovala políciu aj záchranku, mladík skončil v nemocnici.

    O útočníkoch polícia vie

    Následne svedkovia bitky opísali útočníkov, pričom jedného mali poznať – ide o muža s prezývkou Stanley, polícia vie o ňom aj o ďalších bitkároch. Tá však vzniesla obvinenie na jednu osobu, na ktorú majú aj príkaz na zatknutie. Od mája však prešli štyri mesiace a stále behajú po slobode. „Nemajú ľudí, preto sa nevenujú spisu napriek tomu, že ubehli tri mesiace,“ hovorí matka napadnutého. Tá sa teraz bojí, aby sa situácia nezopakovala a chce, aby mohol jej syn nastúpiť po liečení do školy.

    Podobný prípad sa stal koncom mája na Obchodnej ulici, keď 28-ročný Juraj brutálne napadol Filipínca Henryho Acordu. Ten pracoval pre známu IT firmu a v osudný večer bol v meste so svojimi kolegyňami. Tie mal obťažovať práve útočník, pričom Henry sa ich snažil brániť, čo sa Jurajovi nepáčilo a surovo ho napadol, dokonca ho ležiacieho na zemi kopal. Následne na miesto prišli policajti a záchranári, ktorí ho oživovali a previezli do nemocnice. Žiaľ, jeho zranenia boli také vážne, že na piaty deň od útoku zomrel.

    Prokurátor, ktorý prípad vyšetroval, Juraja najprv pustil na slobodu, no po Henryho smrti sa situácia zmenila. Okresný súd podal návrh na jeho vzatie do väzby, ako dôvod uviedli, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Nakoniec ho vzali do väzby, pričom mu hrozí trest na sedem až 12 rokov.

    Remišová: Polícia musí konať

    K prípadu sa vyjadrila poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová. V statuse, ktorý zverejnila na Facebooku, píše, že štát zlyháva vo svojej najzákladnejšej funkcii, a to ochrane života a zdravia občanov. „Nielenže krajinu traumatizuje nevyriešená vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a celá krajina sa hanbí za surové dobitie Henryho v centre Bratislavy. Na uliciach chuligáni naďalej bijú ľudí a páchatelia sú stále na slobode,“ píše zákonodarkyňa s tým, že v takýchto prípadoch by mala polícia okamžite konať.

    No nekoná tak, pretože podľa poslankyne rezort zaujíma iná vec. „Súčasné vedenie ministerstva vnútra a polície sa stará skôr o zametanie kauzy únos a postaranie sa o našich ľudí, ako je napriklad pán Gašpar a Krajmer, ktorí sa vracajú na ministerstvo vnútra,“ uvádza.  Ako dodáva, Slovensko nepotrebuje sľuby, ktoré sa nespĺňajú, ale „radikálnu zmenu prístupu štátu, polície a politikov ku svojim občanom“.

    SaS: Saková a Lučanský musia prijať opatrenia

    „Stupňujúce sa násilie na uliciach slovenských miest nemožno prisúdiť len nedostatočnej práci polície a orgánov činných v trestnom konaní,“ píše vo svojom stanovisku SaS. Ako dodávajú, tento jav považujú za širší spoločenský jav, pričom násilníkom pridáva na odvahe istá skutočnosť.

    „A to ak polícia, prokuratúra a súdy nekonajú s takým odhodlaním a profesionálnou poctivosťou, akou by mali, čoho dôsledkom je, že pravdepodobnosť odstrašujúceho trestu je nízka. Inými slovami, napadať ľudí na uliciach slovenských miest sa agresorom oplatí, a my sa pýtame dokedy,“ uvádzajú liberáli.

    Ako dodávajú, polícia prešetrí postup jej zamestnancov v prípade útoku, ktorý je aj zdokumentovaný na kamerách, čo považujú za správne. Sulíkovci majú obavy, že na Policajnom zbore ide o systémový problém, ktorý je zle riadený nielen po odbornej, ale aj morálnej stránke.

    „Žiadame policajného prezidenta Milana Lučanského a ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby občanov v priebehu tohto týždňa informovali nielen o výsledku vyšetrovania postupu bratislavských policajtov, ale aj o prijatých opatreniach na potlačenie násilnej trestnej činnosti na uliciach slovenských miest. Osobitne tam, kde štatistiky kriminality ukazujú na rizikové lokality,“ píše tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

    K prípadu sa vyjadril aj šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Vo videu na sociálnej sieti rovnako kritizuje nečinnosť polície. Rovnako ako jeho opoziční kolegovia kritizuje nečinnosť polície v prípade útoku na 17-ročného mladíka. Žiada preto, aby policajný prezident Milan Lučanský preveril podozrenie, že prípadu nebola venovaná dostatočná pozornosť. Rovnako chce, aby preveril, prečo sú útočníci po štyroch mesiacoch od prípadu stále na slobode, a má preveriť, či mladíkovi a jeho rodine netreba poskytnúť ochranu. „Vzhľadom na to, že aj jeho matka vyslovila obavu z ďalšieho útoku,“ dopĺňa Kollár. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -