Chromíkovci sa opäť prihlásili o slovo. Hádajte, s čím prichádzajú

    0
    Anton Chromík (Autor: SITA)

    Rodinná politika je pre chromíkovcov prioritou. Politikom predstavili návrhy tzv. family mainstreaming politík. Cieľom by bolo prispievanie detí na dôchodok rodičov, priradenie rodinnej doložky k zákonom alebo možnosť otcovskej dovolenky pri narodení dieťaťa.

    V zahraničí to funguje

    „Ako jedno z opatrení na zvýšenie participácie rodín na občianskej a politickej moci navrhovala aliancia zrušenie kvóra referenda a zvýšenie záväznosti výsledkov referenda ako prejavu vôle občanov tejto krajiny,“ uvádza vo svojom stanovisku Aliancia za rodinu. Ako príklad uvádza, ako to funguje v zahraničí. V krajinách, kde nie je kvórum na referendum, sa na ňom zúčastňuje omnoho viac ľudí. Za zrušenie kvóra bol napríklad aj obyčajný človek Igor Matovič. Jeho rival Radoslav Procházka zo Siete sa ku kvóram tiež svojho času vyjadril. Rád by videl zníženie minimálneho počtu hlasujúcich.

    Kvórum referenda je nastavené tak, že sa ho musí zúčastniť nad päťdesiat percent oprávnených voličov, inak je referendum neplatné. Je to z toho dôvodu, aby sa zabránilo jeho zneužívaniu. To, o čo sa snažia chromíkovci, by potom mohlo znamenať, že ľudia budú hlasovať v akýchkoľvek referendách, a to aj kontroverzných.

    Jasný signál od Chromíka

    Aliancia chce, aby sa kvórum zrušilo a, naopak,  aby sa zvýšila záväznosť výsledkov referenda ako prejavu vôle Slovákov. „Chceme, aby boli rodiny angažované v spoločnosti, a preto im patrí právo, aby sa  ich hlas bral vážne,“ vyhlásili bojovníci za rodinu. K opačným argumentom sa vyjadrila aj podpredsedníčka aliancie Anna Verešová. „Výhradu, že kvórum referenda chráni spoločnosť pred našimi vlastnými rozhodnutiami, nepovažujeme za odôvodnenú. Občania sú dospelí ľudia, ktorí zodpovedajú za svoje rozhodnutia aj v iných oblastiach života. Samozrejme, ľudia sa v referende nemusia rozhodnúť správne. Z histórie však vidno, že sú to práve parlamenty a vlády, ktoré  prijímali oveľa viac nesprávnych rozhodnutí, ako kedy prijali ľudia v referendách,“ povedala.

    Anton Chromík, predseda Aliancie za rodinu, si myslí, že odstránenie kvóra by vyslalo jasný signál, že na hlase každého človeka záleží a každý kto chce, aby sa jeho názor rešpektoval, ho má právo vysloviť.

    Bol to len začiatok

    Na prijatie návrhov, ktoré sú predmetom referenda, je potrebná nadpolovičná väčšina účastníkov referenda. Ani v minulo roku neprešiel návrh, aby stačilo len 20 percent voličov. Parlament vtedy zatrhol takýto návrh od matovičovcov. Aliancia by chcela najradšej úplné zrušenie kvór. Tento rok jej už jedno referendum nevyšlo. Týkalo sa ochrany rodiny, no najmä bolo zamerané na to, aby deti nemohli vychovávať gejovia, čo rozprúdilo medzi verejnosťou búrlivú diskusiu a rozdelilo Slovensko na dva tábory. Referendum iniciované alianciou vo februári tohto roku dopadlo fiaskom. Zúčastnilo sa ňom len niečo cez 20 percent ľudí. Väčšina ľudí, ktorí boli proti, ani k volebným urnám neprišla. Aliancia vtedy vyhlásila, že referendum bol len začiatok.


     

    - Reklama -