Chrenek bude hlavným poradcom na Generálnom riaditeľstve EK pre klímu

    0
    Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR (Autor: SITA)

    Bývalý vedúci Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku sa na novej pozícii bude podieľať na napĺňaní ambicióznych cieľov Energetickej únie, vrátane znižovania emisií skleníkových plynov, zvyšovania podielu obnoviteľných zdrojov energie a dosahovaní vyššej energetickej efektívnosti. TASR o tom informovala vedúca komunikačného oddelenia ZEK na Slovensku Viera Uhlárová.

    Priblížila, že riadenie Energetickej únie je jedinečný systém v oblasti energetiky a klímy, v rámci ktorého Únia a členské štáty spoločne plánujú a kolektívne plnia ciele stanovené na rok 2030 a zabezpečujú sociálne spravodlivý a nákladovo efektívny prechod na hospodárstvo, ktoré by bolo neutrálne z hľadiska klímy, do roku 2050.

    “Klimatické zmeny sú ohrozením pre celý svet. Európania právom očakávajú reálne kroky v boji proti zmene klímy a Európa má na to, aby išla príkladom. Stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete je najväčšou výzvou a príležitosťou našich čias. Na to, aby sme ju zvládli a zabránili tak obrovským škodám, potrebujeme viaceré rozhodné opatrenia,” uviedol Chrenek vo vyjadrení o svojej nominácii.

    Podľa jeho slov musíme investovať do inovácií a výskumu, obnoviteľných zdrojov energie a čistejšej dopravy. “Klimatické opatrenia nám však zároveň dávajú veľkú príležitosť na zlepšenie života na zemi. Na to, aby sme mali kvalitnejšie životné prostredie, zdravšie potraviny, dýchali lepší vzduch a mali planétu v dobrom stave,” zdôraznil.

     

    - Reklama -