Chorvátsko nezvláda prílev utečencov. Od Európskej únie žiada materiálnu pomoc

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Chorvátske územie slúži ako tranzitná krajina pre desaťtisíce utečencov, ktorí sa usilujú dostať ďalej do západnej Európy. Európska komisia (EK) dnes vyhlásila, že Záhreb aktivoval mechanizmus civilnej ochrany EÚ, ktorý bol zriadený pre prípad poskytnutia nefinančnej pomoci členským a kandidátskym štátom EÚ postihnutým prírodnými katastrofami. 

    “Chorvátsko požiadalo o materiálnu pomoc, ako sú zimné stany, postele, prikrývky, matrace a hygienické potreby,” uvádza sa vo vyhlásení EK. Žiadosť Chorvátska o materiálnu pomoc prišla po mimoriadnom zasadaní lídrov 11 krajín EÚ a Balkánu, ktoré sa konalo v nedeľu v Bruseli. Podľa policajných údajov vybavili chorvátske úrady od polovice septembra do nedele 256.255 migrantov. 

    Európa v súčasnosti zápasí s najväčším presunom obyvateľstva od konca druhej svetovej vojny v roku 1945. Len od začiatku tohto roka sa do Európy cez Stredozemné more dostalo takmer 700.000 migrantov a žiadateľov o azyl – mnohí z nich z vojnou zničenej Sýrie. Desaťtisíce utečencov prechádzajú na ceste z Turecka do bohatých krajín na severe Európy cez krajiny západného Balkánu, čo vyčerpáva zdroje týchto tranzitných štátov a predstavuje veľkú záťaž pre miestne úrady. Západobalkánska migračná trasa sa ťahá od tureckého pobrežia cez Grécko do Macedónska a odtiaľ cez Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko na západ do Rakúska. 

    Slovinsko, ktoré je v dôsledku svojej malej rozlohy zo všetkých balkánskych štátov najväčšmi postihnuté prílevom migrantov, aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany 22. októbra. O pomoc požiadali EÚ už aj Maďarsko a Česká republika. 

    - Reklama -