Chorvátsko je stále utečenecký tranzit a nechce s nimi hrať pingpong. Hranice neuzavrie

    0
    Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov nie je toto opatrenie potrebné napriek tomu, že srbská strana ani naďalej neusmerňuje migrantov smerom k maďarskej štátnej hranici.
    Minister súčasne vyjadril nádej, že Belehrad pochopí, že títo ľudia potrebujú pomoc, a to v podobe ich najkratšej možnej a najjednoduchšej prepravy do západnej Európy.


    Ak by Srbsko aj naďalej volilo okľuku cez chorvátske územie, je Záhreb podľa Kotromanoviča odhodlaný pokračovať v doterajšom prístupe k utečencom, aj keď je to pre nich dlhšia, ťažšia a náročnejšia cesta. My sme pripravení a zorganizovaní a myslíme už aj na príchod zimy, dodal.
    Nič to však nemení na úsilí dosiahnuť so Srbskom konsenzus podobný tomu s Maďarskom, konkrétne, aby srbská strana smerovala utečencov na hraničný priechod, ktorý je pre Chorvátsko najprijateľnejší, uviedol podľa tlačovej agentúry MTI minister obrany a dodal, že z okolia priechodu Tovarnik jestvuje železničné spojenie s viacerými lokalitami krajiny.
    Kotromanovič sa súčasne vyjadril za zmiernenie vášní medzi oboma krajinami a zdôraznil, že je treba čo najrýchlejšie a najlepšie sa postarať o ľudí, medzi ktorými sú i ženy a deti a s ktorými nemožno hrať “pingpong”.


    Ako vyplýva z oficiálnych údajov od 16. septembra do dnešného rána dorazilo do Chorvátska 73.500 migrantov. Viac ako 90 percent z nich pokračovalo do cieľových destinácií cez Maďarsko, zvyšok prekročil chorvátsko-slovinskú štátnu hranicu.
    O lekársku starostlivosť požiadalo podľa dnešnej oficiálnej informácie rezortu zdravotníctva 10 percent migrantov. Chorvátski zdravotníci zasahovali v celkove 6600 prípadoch, v 138 z nich si zdravotný stav utečencov vyžiadal nemocničnú starostlivosť. Aj v súčasnosti je v chorvátskych nemocniciach umiestnených 23 z nich, zväčša ide o tehotné ženy.


     

    - Reklama -