Chorvátsko: Rezignoval minister pre záležitosti veteránov Miro Crnoja

    0
    Expremiér Mikuláš Dzurinda v Chorvátsku (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Kontroverzne vnímaný nominant Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), ktorý už pred prevzatím vládneho postu vyvolal rozporuplné reakcie neskôr stiahnutým vyhlásením o zámere zriadiť “register vlastizradcov”, uviedol ako bydlisko inú adresu, než tú, na ktorej skutočne býva. Podľa miestnych médií tak učinil v snahe vyhnúť sa plateniu daní.
    Crnoja zdôvodnil rezignáciu snahou nepoškodzovať vládny kabinet a jeho predsedu, informovala tlačová agentúra MTI.
    Po týždňoch politickej neistoty, v ktorej sa Chorvátsko ocitlo po parlamentných voľbách z 8. novembra 2015, sformovalo novú vládu donedávna opozičné konzervatívne HDZ a proreformná strana Most. V parlamente majú obe strany dokopy nadpolovičnú väčšinu.

    Premiér Oreškovič pred poslancami povedal, že cieľom jeho “reformnej vlády” je urobiť z Chorvátska “modernú krajinu, ktorá si zachová tradíciu a svojim občanom prinesie lepší život”. Do roku 2020 musí Chorvátsko podľa neho prejsť transformáciou v troch dôležitých oblastiach, ktorými sú hospodársky rast, konkurencieschopnosť a kvalita života.
    Nová vláda chce urobiť Chorvátsko atraktívnym pre zahraničné investície, jej predseda vidí nevyužitý potenciál najmä v oblastiach energetiky, cestovného ruchu a infraštruktúry. Oreškovič však prisľúbil aj zníženie miery nezamestnanosti, zvýšenie životnej úrovne či reformu zdravotníctva.

    - Reklama -