Choďte medzi ľudí a organizujte mítingy. Sú aj lepšie spôsoby ako sa zviditeľniť, odkázal Fico opozícii. Aj takto obhajoval Draxlera

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Fico dnes obhajoval Draxlera v súvislosti s kauzou, keď Metodicko-pedagogické centrum poslalo na falošný účet takmer 460-tisíc eur. Minister podľa Fica okamžite konal v rámci svojich kompetencií a vydal pokyn všetkým organizáciám ministerstva na zavedenie mimoriadnych opatrení pri platobných úhradách. Ako dodal, Draxler rovnako inicioval vykonanie kontroly v Metodicko-pedagogickom centre a požiadal riaditeľku centra o opatrenia na zamedzenie ďalšieho zneužitia systému platieb, ale aj na zaistenie prevedených prostriedkov a vrátenie na účet centra. Fico tiež pripomenul, že riaditeľka centra podala trestné oznámenie na polícii a urobila personálne opatrenia voči vedúcemu ekonomického oddelenia centra. 

    Predseda vlády sa vyjadril aj k využitiu areálu Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave a tvrdeniu, že minister Draxler nechal budovu Iuventy vyhlásiť za nadbytočný majetok. Ako uviedol Fico, areál Ekoiuvetny bol vyhlásený za prebytočný na základe zákona o správe majetku štátu vtedajším správcom Iuventy 14. apríla 2015. Vyhlásenie bolo potrebné z formálno-právneho hľadiska, aby mohlo dôjsť k prevodu správy majetku štátu z priamo riadenej organizácie na ministerstvo školstva. “Nehnuteľnosť na Búdkovej je teda v katastri zapísaná ako majetok štátu pod správou ministerstva školstva. Ministerstvo tento areál nikdy za prebytočný majetok štátu nevyhlásilo,” dodal Fico. 

    Výhradou opozície voči Draxlerovi bola aj nekompetentná personálna politika. Fico dnes obhajoval, že napríklad vedenie organizácie Iuventa vykonalo veľa zmien, ktoré majú priniesť modernejšie riadenie tejto organizácie, pričom zoštíhlili aparát organizácie a presťahovali sa do jednej budovy. “Zmeny organizačnej štruktúry a organizačného poriadku ministerstva sú plne v kompetencii ministra. Počet zmien organizačnej štruktúry sa nijako nevymyká počtu zmien, ktoré schválili jeho predchodcovia,” dodal Fico. 

    Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik premiéra následne upozornil, že minister školstva často koná až na základe tlaku verejnosti, čo sa ukázalo pri zastavení predaja budovy Iuventy alebo zberu dát od rodičov, keďže minister najprv považoval predaj Iuventy aj zber dát za správny. 

    „Pán premiér, nezakryjete škandály a nehoráznosti tým, že poviete, že to je zbytočná schôdza,“ reagoval poslanec za KDH Július Brocka. Pripomenul, že jeho úlohou ako opozičného poslanca je kontrovať vládu, ak sú ohrozené štátne financie, respektíve ak kabinet kradne. Ficovi pripomenul, že kradnutie sa stalo štýlom vlády Smeru, čo dokazuje napríklad kauza tety Anky. Všeobecná zdravotná poisťovňa podpísala zmluvy v hodnote 14 miliónov eur so 77-ročnou Annou Sučkovou, ktorá je tetou dnes už bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Išlo o 69 zmlúv uzavretých so siedmimi spoločnosťami, v ktorých je Sučková buď konateľom, spoločníkom alebo oboje. „Nečudujem sa, že bránite ministra Draxlera, ktorý obvinil a pošpinil poctivého zamestnanca. Nečudujem sa, lebo on má vo vás vzor. Viete rozdávať za štátne peniaze kvety na MDŽ, ale vaše skutky nesvedčia o tom, že si ľudí vážite. Je to len trápny politický marketing,“ povedal premiérovi poslanec za SaS Ľubomír Galko.

    - Reklama -