Chodíte na služobky do zahraničia? Možno si poriadne polepšíte

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    O problematike vysielania pracovníkov do zahraničia informoval Richter vo štvrtok (29.6.) aj Radu solidarity a rozvoja. Posledná novela týkajúca sa tejto problematiky bola na Slovensku prijatá vlani v júni. Rezort práce sa pozrel na to, ako sa uchytila v praxi. “Počty vysielaných zamestnancov sa plus-mínus za predchádzajúci rok veľmi nelíšia. Je to približne 60.000 zamestnancov a približne 35.000 samostatne zárobkovo činných osôb,” vyčíslil minister práce.

    Potešujúce však nie sú podľa neho výsledky týkajúce sa miezd. “Vyslaní zamestnanci priemerne za rok zarobili o 150 eur menej od júna 2016 do konca mája tohto roka. Je to neprijateľné. Priemerná mzda vychádzala okolo 1200 eur a úplne som bol šokovaný, čo sa týka živnostníkov, že ich priemerná odmena sa pohybuje niekde na úrovni 500 eur. Pýtam sa, či je možné, že živnostník pôjde za túto sumu robiť niekde do Nemecka alebo do Francúzska ako vyslaný,” skonštatoval Richter. Podľa neho tak nie je vylúčené určité obchádzanie zákona.

    Preto nebude mať Slovensko výhrady k eurosmernici týkajúce sa odmeňovania. Po novom by totiž mala byť uplatňovaná podmienka, že vyslaní zamestnanci by mali mať rovnakú minimálnu mzdu, aká je v krajine, do ktorej sú vyslaní. “Naše hlavné výhrady sú hlavne v byrokracii, ktorá je s tým spojená, a možno v otázkach, ktoré súvisia s rozdielnosťou pracovnej legislatívy, ktorá sa dá nie vždy úplne prispôsobiť krajine, do ktorej je zamestnanec vyslaný,” dodal Richter.

    - Reklama -