Choď sa obesiť na banánovník, odkázal prezident veľvyslancovi USA. Ten ho poúčal o ľudských právach

    0
    Robert Mugabe, prezident Zimbabwe (Autor: SITA)

    Tlačový hovorca zimbabwianskeho prezidenta George Charamba v utorok 7. februára veľmi nediplomatickým spôsobom zareagoval na narastajúcu kritiku zo strany najvyššieho predstaviteľa Spojených štátov v krajine, ktorého vyzval, aby sa „išiel obesiť na banánovník“.

    „Čakáme na signál od novej vlády,“ cituje Charambove slová zimbabwiansky štátny denník The Herald.

    Charamba navyše amerického veľvyslanca Harryho K. Thomasa jr. označil za „prežitok hrozivého obdobia“, čo bola zrejmá narážka na už bývalú americkú prezidentskú administratívu, ktorá mala s dlhoročným prezidentom juhoafrického štátu Robertom Mugabem mnoho sporov.

    Tlačový hovorca prezidenta Zimbabwe zrejme reagoval na pondelkové vyhlásenie amerického veľvyslanectva v krajine, ktoré dalo verejne najavo svoju obavu zo „zhoršujúcej sa ľudskoprávnej situácie v krajine“.

    Americká ambasáda sa takto vyjadrila v reakcii na zatknutie pastora Evana Mawarira, ku ktorému došlo pred pár dňami potom, keď Mawarire zorganizoval masovú protestnú akciu na sociálnych sieťach.

    Mawarire bol krátko po svojom návrate z návštevy Spojených štátov v minulom roku zatknutý. Zároveň čelí obvineniam z pokusu o štátny prevrat a podnecovanie verejného násilia. Charamba ho tiež údajne považuje za amerického agenta.

    Ďalší zimbabwiansky pastor Patrick Mugadza je vo väzbe už od 19. januára za vyhlásenie, že prezident Mugabe zomrie v októbri tohto roka.

    „Americká vláda pevne verí v dôležitosť základných práv na slobodu slova a vyzýva vládu Zimbabwe, aby všetkým svojim obyvateľom umožnila toto právo využívať v súlade s ústavou krajiny,“ píše sa vo vyhlásení amerického veľvyslanectva.

    Charamba neskôr uviedol, že Thomas, ktorý bol na post veľvyslanca Spojených štátov v Zimbabwe nominovaný počas úradovania Baracka Obamu, čelí v rámci novej administratívy neistej budúcnosti.

    „On si azda myslí, že nám môže rozkazovať. Nech sa ide obesiť na banánovník,“ cituje jeho slová agentúra AP.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -