Chmelárov SEN o štvordňovom pracovnom týždni

0
Eduard Chmelár (Autor: ReproFoto: Facebook)

Rektor Akadémie médií Bratislava, známy politológ a ľavicový aktivista Eduard Chmelár nie je jediná osobnosť rodiaceho sa hnutia SEN. Od začiatku úzko spolupracuje s Michalom Feikom, ktorý bol poradcom bývalého bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Najnovšie sa do tímu pridal aj uznávaný slovenský odborník na ekológiu Alexander Ač, ktorý pracuje v Akadémii vied Českej republiky, kde sa venuje problematike globálnych trendov súvisiacich s klimatickými zmenami.

Čo presadzuje Chmelárov SEN?

Eduard Chmelár zahrnul do programu svojho hnutia plány na zvyšovanie platov učiteľov o 50 percent. Na internetových stránkach SEN píše aj o zrušení zdravotných poisťovní či druhého dôchodkového piliera. V ľavicovom smerovaní politiky zachádza ešte ďalej a hovorí o zoštátnení firiem v strategických oblastiach, ako sú energetika, telekomunikácie a doprava. Cieľom týchto opatrení má byť posilnenie verejných služieb a presmerovanie súkromných ziskov do štátneho rozpočtu. V oblasti ekológie chce SEN presadzovať zvýšenie podielu verejnej dopravy aj prísnejšiu ochranu vodných zdrojov.

Chmelár do programu svojho hnutia zahrnul tiež odluku cirkvi od štátu, ktorú presadzuje napríklad aj strana SKOK!. Podľa Chmelárovych slov sa však jeho hnutie nechce v budúcnosti spájať so žiadnymi inými stranami. SEN zatiaľ nechystá ani predvolebnú kampaň. Väčšinu propagácie necháva hnutie na sociálnych sieťach. „Všetko oznámime v septembri. Ja som to povedal svojmu okoliu na sociálnej sieti, dostalo sa to do médií. Nezvolal som žiadnu tlačovku, viac povieme na jeseň,“ uviedol Chmelár pre portál Aktuality.sk.

SEN chce na úrovni Európskej únie iniciovať rozpustenie Severoatlantickej aliancie, ktorá je podľa jeho zakladateľov predražená a neefektívna. Namiesto NATO by mala podľa Chmelára vzniknúť jednotná európska armáda, ktorej úlohou by bola ochrana územia Európskej únie. SEN vo svojom programe ďalej presadzuje dôslednejšie uplatňovanie Deklarácie OSN o kultúre mieru a nenásilia v praxi a zavedenie výchovy k mieru do učebných osnov.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -