Chmelár na rovinu: Liberálna demokracia je mŕtva. Alternatívou je sociálna revolúcia alebo fašistický prevrat. Vyberte si…

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)

    „Európu zachvátila panika. Rýchlosť, s akou sa predierajú k moci extrémistické politické sily, šokovala celý západný svet a nikto doposiaľ nenašiel účinný spôsob, ako túto narastajúcu vlnu zastaviť,“ tvrdí Chmelár pre Aktuálne.sk a dopĺňa, že ak chceme čeliť fašizujúcim náladám v spoločnosti, musíme najprv pochopiť, čo sa to deje. Zároveň konštatuje, že spoločenské a politické elity identifikujú problémy veľmi zle.

    Chmelár okrem iného tvrdí, že Slovensko bolo ohlodané na kosť, pričom vinu podľa neho nenesú len Rezeš, Haščák, Široký alebo Mečiar, Dzurinda či Fico, ale aj: „Desiatky vplyvových agentov a užitočných idiotov, ktorí či už z vypočítavosti, alebo naivity brali peniaze za to, aby zavádzali verejnosť, to si povedzme na rovinu.“

    Oligarchiu považuje za posledné štádium neoliberalizmu, keď vplyvných v pozadí už nebaví hra na demokraciu a chcú prevziať opraty priamo.

    Podľa Chmelára je tu fašizmus už prítomný a má vzostupný trend, ktorý nezastaví ani nástup oligarchov typu Trump, Babiš a ďalší. „Naopak, tí ho môžu len urýchliť.“ V boji proti rozmáhajúcemu sa fašizmu nám podľa neho nepomôžu represie, zvýšené hodiny dejepisu ani hysterické označovanie všetkých, s ktorými nesúhlasíme, za fašistov.

    Tvrdí, že sa musíme poctivo vyrovnať so zločinmi neoliberálneho režimu po roku 1989 a nájsť odpovede, v ktorých nebudú dominovať policajné zložky a armáda, lež sociálne a ekonomické riešenia. „Liberálna demokracia je mŕtva. Alternatívou je sociálna revolúcia alebo fašistický prevrat. Vyberme si, ja som za prvú možnosť,“ zakončuje Chmelár.

    Celý rozbor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -