Chlapec z ďalšieho videa ISIS možno nemá ani päť rokov. Jeho mama túži zabiť britského rukojemníka

    0
    Malý chlapec na videu Islamského štátu (Autor: archív)

    Chlapec mal vo videu na sebe šatku a bol zamaskovaný. Ide o syna Grace Dareovej, ktorá odišla do Sýrie. Chlapcov starý otec je presvedčený, že ho využili na propagandu. „Je to len malý chlapec, nevie rozpoznať rozdiely. Použili ho ako štít,“ cituje Sky News názor 59-ročného Sundaya Darea, ktorý to povedal pre noviny The Sun.

    Mama, syn a kalašnikov

    Nešťastný muž apeloval aj na svoju dcéru, ktorá sa nachádza v Sýrii. Tam prijala meno Khadijah. „Grace, vráť sa domov s mojimi vnúčatami,“ odkazuje jej Sunday Dare. Ako dodal, za všetko si môže sama a rodinu uvrhla do hanby.

    Grace Dareovú pritom vychovali ako kresťanku, na islam konvertovala v roku 2012. Potom si vzala za muža švédskeho džihádistu, ktorý už pravdepodobne nežije. Táto žena má svoje životné „ciele“ jasne zadefinované. Podľa vlastných slov chce byť prvou Britkou, ktorá by zabila britského alebo amerického rukojemníka. Minulý rok mala dokonca publikovať fotku so svojím synom a kalašnikovom.

    Vraj predával skákacie hrady

    Briti teraz skúmajú zábery z videa, aby identifikovali muža, ktorý tam slovne útočí na premiéra Davida Camerona, akéhosi druhého „džihádistu Johna“, skutočným menom Mohammeda Emwaziho, ktorý umrel pri amerických náletoch. Mohlo by ísť o Siddhártha Dhara, no jeho sestra sa pre Sky News vyjadrila, že si tým nie je istá.

    „Môj úprimný názor je taký, že to nemusí byť on,“ vyjadrila sa džihádistova sestra. Úplne istá si nie je napríklad aj preto, že nemá také husté obočie. Aj dvaja tvároví odborníci veria, že maskovaný zabijak nie je v skutočnosti onen Londýnčan. Tento 32-ročný muž, známy aj ako Abú Rumaysah, mal vraj v Londýne prevádzkovať obchod so skákacími hradmi, a to ešte predtým, ako konvertoval.

    - Reklama -