Chemnitz: Normálni ľudia, žiadni extrémisti! Zastala sa Šichtařová demonštrantov

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: ReproFoto: ČT)

    „Mňa na celej veci nevýslovne rozčuľuje to zrejme zámerné manipulovanie jazyka. Výraz ,pravica‘ znamená filozofiu založenú na schvaľovaní voľného trhu a sociálnych (myslené najmä majetkových) rozdielov medzi ľuďmi. Výraz ,pravica‘ naopak NEZNAMENÁ rasizmus či násilie. Lenže istá skupina ľudí, ktorá sa rozhodla označovať samu seba za ,ľavicových liberálov‘, začala výraz ,pravica‘ zámerne posúvať, používať ho ako nadávku, čím však demaskuje, že v skutočnosti celé multikulti sú v podstate neomarxisti, ktorých cieľom je rovnakosť všetkých ľudí, a to majetková, štatutárna, národnostná aj pohlavná,“ uviedla Šichtařová.

    „Slepá vývojová cesta podľa mňa síce dlhodobo nemá nádej na prežitie, ale vieme, ako dlho boľševici vyčíňali u nás a koľko škôd pritom napáchali… Takže nazývajme veci pravými menami, žiadne také to ,ten, ktorého meno sa nesmie vysloviť‘: Protesty v Chemnitzi nie sú žiadnym ,rasistickým krajným pravičiarstvom‘ vs. normálna nexenofóbna spoločnosť, ale sú to normálni ľudia a odporcovia neomarxistov vs. neomarxisti,“ uzavrela Šichtařová.

    Zdroj: Facebook / Marketa Sichtarova

    Sobotňajší tichý pochod mestom organizovaný protiimigračným hnutím Pegida a protestnou stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo východonemeckom Chemnitzi sa musel predčasne skončiť, pretože ho blokovali účastníci protidemonštrácie. Polícia sa snažila zhromaždenie rozpustiť, ale márne. Situácia sa následne poriadne vyhrotila, nechýbali strety s políciou a bitky. V nemocnici skončilo jedenásť ľudí, zranený bol aj novinár.

    Priaznivci hnutia Pro Chemnitz sa okolo 16. hod zišli pri najznámejšom monumente štvrťmiliónového mesta – pamätníku Karla Marxa. Štvorica akcií, ktorých sa v Chemnitzi zúčastnilo 8 000 až 10 000 ľudí, bola z väčšej časti pokojná. Hlavné akcie v meste neďaleko českých hraníc sa konali predovšetkým popoludní.

    Na protest proti krajnej pravici nazvaný Srdce namiesto štvania prišlo 2 500 až 4 000 ľudí. A tiež niekoľko predných nemeckých politikov, ktorí zdôrazňovali, že Chemnitz musí dať jasne najavo svoj odpor proti krajnej pravici.

    Súbežne sa pri pár stovák metrov vzdialenom pamätníku Karla Marxa uskutočnila manifestácia pravicového hnutia Pro Chemnitz, na ktorej asi 1 500 prítomných opakovane skandovalo heslá ako My sme národ alebo Merkelová musí odísť. Väčšina zainteresovaných sa po jej skončení zapojila do sprievodu organizovaného protiimigračným hnutím Pegida a protestnou stranou AfD.

    Zdroj: Facebook / Žarko Raptor Jovanovič

    Tichým pochodom mestom si potom chcelo 4 500 až 6 000 účastníkov uctiť pamiatku „obetí multikulturalizácie“. Okolo pol siedmej hodiny večer ich však zastavila polícia a po niekoľkých desiatkach minút uviedla, že protest už prekročil deklarovanú dĺžku a jeho ďalšie pokračovanie nie je ani z bezpečnostných dôvodov možné. Cestu sa totiž snažili blokovať účastníci protidemonštrácie. Aj text agentúry Reuters, ktorý demonštrantov predstavuje ako „krajnú pravicu“ a ich odporcov ako „antifašistov“ podporovaných rešpektovanými osobnosťami kalibru ministra zahraničia Heika Maasa, opisuje kľúčové okamihy takto: „Polícia zastavila sprievod extrémne pravicových skupín po tom, ako sa mnoho antifašistických demonštrantov pokúsilo prelomiť bariéry.“

    Usporiadatelia následne zhromaždenie rozpustili, stovky demonštrantov však aj napriek opakovaným výzvam polície odmietli priestor pred pamätníkom Karla Marxa opustiť. V dôsledku toho došlo k šarvátkam s políciou a objavili sa aj pokusy o napadnutie novinárov. Časti protestujúcich, ktorí začali skandovať heslá ako Klamárske médiá alebo My sme národ, sa tiež podarilo preraziť jednu z policajných zábran.

    Aj okolo deviatej hodiny večer tak boli na mieste, kde mala polícia dva obrnené vozy, vodné delá aj desiatky dodávok, stovky ľudí, ktorých strážcovia zákona márne vyzývali, aby sa rozišli. Polícia hlásila na Twitteri ďalšie zrážky z okolia stanice v Chemnitzi. Aj tam mala pripravené vodné delá. K občasným stretom dochádzalo aj s protestujúcimi proti neonacizmu, ktorí sa v podvečer snažili narušiť pochod pravice. Polícia im v tom však úspešne bránila.

    Pri protestoch v Chemnitzi musela podľa mesta spolu 17-krát zasahovať záchranka, ktorá previezla jedenásť ľudí do nemocnice. Zranenie utrpel aj novinár rozhlasovej a televíznej stanice MDR, ktorého niekto zhodil zo schodov. Ďalšia veľká akcia v meste, ktorého občania sa sťažujú, že ich nespravodlivo opisujú ako priaznivcov krajnej pravice, sa uskutoční v pondelok. Pôjde o koncert proti extrémizmu.

    Štvrťmiliónové mesto zažíva demonštrácie od nedele 26. augusta, keď tam násilne prišiel o život 35-ročný Nemec s kubánskymi koreňmi. Podozrivými z tohto činu sú dvaja muži z Iraku a Sýrie.

    - Reklama -