Chemické útoky v Iraku zabili dieťa a zranili 600 ľudí. Dáiš použil chlór a nekvalitný yperit

    0
    Ľudia vystavení chemickému útoku v nemocnici v irackej Taze. (Autor: SITA)

    Podľa bezpečnostných a zdravotníckych zdrojov k útoku došlo v menšom meste Taza, ktoré bolo aj pred troma dňami zasiahnuté raketami nesúcimi chemické látky. Nemecké a americké tímy na mieste zisťujú ich druh. Obete dnešného útoku trpia infikovanými popáleninami, zadúšaním sa a dehydratáciou.

    Americké špeciálne sily počas februárovej operácie na severe krajiny zadržali šéfa teroristickej jednotky vyvíjajúcej chemické zbrane. Spojenými štátmi vedená koalícia tvrdí, že Dáiš dosiaľ z chemických zbraní použil chlór a nekvalitný yperit. Koalícia začala podnikať nálety a razie na teroristickú infraštruktúru chemických zbraní pred dvoma mesiacmi.

    Letecké údery sú zamerané na laboratóriá a vybavenie v rukách teroristov. Plánujú sa ďalšie pozemné operácie zamerané na expertov na chemické zbrane. Predpokladá sa, že Dáiš vytvoril špeciálnu jednotku na vývoj chemických zbraní, pozostávajúcu z irackých vedcov, ktorí v minulosti pracovali pre bývalého vodcu Saddáma Husajna, ako aj zo zahraničných expertov.

    Extrémistom sa pravdepodobne podarilo vyrobiť menšie množstvo yperitu. Testy potvrdili, že táto bojová látka bola použitá v istom sýrskom meste, kde Dáiš vlani v auguste začal s útokmi. O použití chemických zbraní zo strany týchto radikálov v Sýrii a Iraku existujú ďalšie správy, nie sú však zatiaľ potvrdené. 

    - Reklama -