Chcú zastaviť moslimskú migráciu do Európy. Rakúska prokuratúra voči nim koná

    0
    Rakúski identitári robia fingovanú popravu proimigrantských aktivistov (Autor: Reprofoto Facebook: Identitäre Bewegung Österreich)

    Zdroje prokuratúry v Grazi periodiku potvrdili, že už v utorok sa uskutočnili rozsiahle domové prehliadky napríklad u hovorcu zoskupenia Martina Sellnera i jeho spolupredsedu Patricka Lenarta.

    Dejiskom domových prehliadok bolo celkove šesť bytových a štyri obchodné alebo prevádzkové priestory v Grazi a iných lokalitách.

    Samotní radikáli sa na jednej zo sociálnych sietí sťažujú na fakt, že pri prehliadkach boli zhabané dokumenty a nosiče údajov, ktoré sú údajne mimoriadne dôležité pre ich politickú prácu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.

    Hnutie Bloc identitaire, ktoré vzniklo vo Francúzsku v roku 2002 a ktoré má medzičasom svojich stúpencov i v Nemecku či Rakúsku, je vnímané rakúskym Spolkovým úradom pre ochranu ústavy ako rasisticko-nacionalistický subjekt blízky neonacizmu.    

    Iba v polovici marca súd v dolnorakúskom Badene v plnej miere oslobodil pravicových radikálnych aktivistov, členov spomínaného hnutia, ktorí v apríli 2016 narušili v rakúskom hlavnom meste predstavenie hry laureátky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej, rozvinuli v Audimaxe viedenskej univerzity vlajky a transparenty. Medzi asi 700 prítomných divákov hodili letáky s textom pod názvom “Multikulti zabíja” a nastriekali umelú krv.

    Súd v zdôvodnení verdiktu konštatoval, že rušivá akcia nepredstavovala narušenie zhromaždenia, a dodal, že divadelné a koncertné podujatia sú explicitne vylúčené z okruhu dejísk naplnenia skutkovej podstaty trestného činu narušenia.

    Nielen utečenci zo Sýrie, Afganistanu a Iraku, ktorí účinkovali v predstavení, ale aj viacerí diváci mali byť počas útoku radikálov podľa názoru rakúskej vysokoškolskej organizácie terčom násilia. Podľa sudkyne však obvinenia z ublíženia na zdraví neboli dostatočne presvedčivé.

    Autor: TASR, redakcia

    - Reklama -