Chcú vytrhnúť políciu z rúk Kaliňáka. Opozičníci predstavili svoj plán

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Zriadenie rady navrhujú opoziční poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík (všetci nezaradení) a Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) v novele zákona o Policajnom zbore. “Cieľom je vytvoriť podmienky pre ochranu integrity policajného zboru, ako aj postupu prokurátorov najmä v trestnoprávnych veciach,” vysvetľujú predkladatelia. Zmenou chcú pomôcť posilneniu dôvery verejnosti v nestranné fungovanie základných zložiek štátu.

     Rada by mala mať viaceré právomoci. Okrem iného by napríklad mohla prešetrovať skončenie služobného pomeru policajta. Policajti by sa na radu mohli obracať zvlášť v prípadoch, keď sú presvedčení, že sú postihovaní kvôli ich postupu vo vyšetrovaní. “Návrhom sa tiež explicitne posilňuje procesná samostatnosť pri vyšetrovaní,” píšu poslanci v dôvodovej správe k návrhu zákona.

    Do rady by mohli členov navrhnúť ministerstvo vnútra, verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad SR, Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie a odborové orgány vystupujúce na ochranu práv a oprávnených záujmov policajtov. Dvoch členov by mohli navrhovať parlamentné politické strany. Po jednom členovi by mala koalícia aj opozícia.

    “Takéto zloženie novovzniknutého orgánu výrazne zníži priestor pre jednostranné rozhodovanie v závažných veciach týkajúcich sa policajtov,” myslia si predkladatelia návrhu novely zákona.

    - Reklama -