Chcete vyššie platy? Toto je cesta, tvrdí Kaník

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Koncept si Kaník vypožičal od amerického ekonóma Edgara L. Feigea a hovorí o úplne novom princípe platenia daní. Kaník poznamenáva, že by sme sa odbremenili od klasického platenia daní a prešli by sme na platbu mikrodane sťahovanej z každej bezhotovostnej transakcie. „Pre laické porozumenie hneď pripomínam, že pri platbe kartou, ktorú používam len ako príklad, si banka automaticky strháva cca 2 percentá a nikto sa tým nijako nezaoberá a bežný spotrebiteľ si to ani neuvedomuje. V našom prípade hovoríme len o desatinách percent,“ opisuje Kaník.

    Tvrdí, že ak by sa mikrodaň pohybovala vo výške 0,2 percenta sumy, tak by vytvorila zdroje, ktoré nahradia 30 percent platieb sociálnych odvodov. Kaník poznamenáva, že je to presne tá suma, ktorú zamestnanec aj zamestnávateľ platia do Sociálnej poisťovne. „Tu však pozitíva reformy nekončia. Tým, že je to automatická daň, nie sú potrebné na jej správu žiadne administratívne daňové aparáty. Je jednoduchá, nedá sa nezaplatiť, takže sa nedá ani vyhýbať plateniu tejto dane. Existujúce a stále sa zmenšujúce hotovostné platby nehrajú významnú úlohu a vôbec ich pod toto zdanenie netreba zahŕňať,“ píše Kaník.

    „Predovšetkým sú to finančné korporácie a nadnárodné firmy, ktoré dnes, ako je všeobecne známe, dokážu využívať dokonalé možnosti komplikovaných daňových systémov v rôznych krajinách sveta. Presúvať kapitál bez problémov po celom globalizujúcom sa svete a často neplatiť žiadne alebo len smiešne malé dane,“ uvažuje. Podľa neho by toto automatizovaná mikrodaň znemožnila a strednej a nižšej vrstve by vzrástli príjmy.

    - Reklama -