Chcete tam tých policajných funkcionárov len zabetónovať. Obul sa do smerákov Fedor zo Siete

    0
    Martin Fedor, ešte ako člen predsedníctva Procházkovej strany Sieť (Autor: SITA)

    V podstate idú podľa neho správnym smerom, ale často neskoro a len čiastkovo. „Zmenu menovania policajného prezidenta aj zákaz odvolať policajných funkcionárov bez udania dôvodu presadzujem už dlhodobo. Som prekvapený, že vláda chce túto dôležitú otázku riešiť až na konci svojho mandátu,“  povedal Martin Fedor.

    Návrh na výber policajného prezidenta cez výberovú komisiu vyzerá podľa Fedora na prvý pohľad transparentne, v skutočnosti však môže ísť len o zabetónovanie doterajších pozícií, keďže výberovú komisiu má menovať priamo minister vnútra. „V Sieti chceme, aby sa čo najviac obmedzil politický vplyv ministra vnútra na policajného prezidenta, preto navrhujeme iný spôsob menovania. Presadzujeme, aby policajného prezidenta po vypočutí vo výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť menoval na návrh vlády prezident SR. 

    Kandidát na policajného prezidenta by zároveň musel splniť kritériá ako 15 rokov praxe v policajnom zbore a čistá minulosť bez káuz,“   povedal poslanec NR SR. Podľa neho je škoda, aby sa táto príležitosť, keď otvárame viaceré bezpečnostné zákony, nevyužila na skutočné zmeny, ale len na zdanlivé a kozmetické úpravy. „Času do druhého čítania je ešte dosť, preto verím, že aj vládni poslanci si osvoja takéto zmeny, ktoré pomôžu zvýšiť nezávislosť a dôveryhodnosť polície,“  dodal.

    - Reklama -