Chcete doma utečenca? Na Slovensku je o nich záujem. Dobrovoľníci by bruselské kvóty naplnili

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Vláda Roberta Fica spočiatku nechcela prijať viac ako 200 migrantov a argumentovala tým, že ich nemá kam umiestniť a na väčšie množstvo utečencov nie je Slovensko jednoducho pripravené. Teraz sa však zdá, že opak je pravdou a nepotrebovali by sme využívať ani len kapacity utečeneckých táborov. „Počty dobrovoľníkov ukazujú, že občianska spoločnosť je pri prijímaní utečencov oveľa sebavedomejšia ako vláda,“ povedal Martin Dubéci z iniciatívy Výzva k ľudskosti pre denník SME.
     
    „Slovensko sa zaviazalo dobrovoľne presídliť v priebehu dvoch rokov 200 osôb. Európska komisia nám na základe kvót pridelila 802 utečencov v prvom roku a neskôr by sa toto číslo malo vyšplhať na 2 287,“ píše Roman Cuprik na stránkach denníka SME. Podľa koordinátorky projektu Ktopomoze.sk  Michaely Pobudovej by sa Slovensko dokázalo postarať o všetkých utečencov, ktorých by nám nadelila EÚ už začiatkom budúceho roku.
     
    V prípade, že by sa skutočne podarilo rozmiestniť stovky rodín utečencov do slovenských dobrovoľníckych rodín, znížilo by to podľa mimovládnych organizácií riziko vzniku izolovaných osád, v ktorých by bývali utečenci oddelení od zvyšku spoločnosti. „Vláda by mala na kolenách ďakovať týmto dobrovoľníkom, pretože takto je len malá šanca, že utečenci u nás budú robiť v budúcnosti problémy,“ tvrdí Martin Dubéci z Výzvy k ľudskosti.
     
    Integráciu utečencov má na Slovensku na starosti Katolícka charita, ktorá tiež združuje dobrovoľníkov. Mesačne pomáha asi 80 utečencom. Starať sa dobrovoľne o utečencov však nie je také jednoduché, ako sa zdá. Podľa Katolíckej charity, ktorá pomáha utečencom, by dobrovoľníci spočiatku iba pomáhali utečencom pri vybavovaní vecí v úradoch a učili by ich po slovensky. Zodpovednosť za nich by stále niesla charita. „Dobrovoľník by mal byť utečencovi k dispozícii 24 hodín denne, čo je spočiatku pre neskúseného človeka veľmi náročné,“ uviedla Jana Verdura z Katolíckej charity.
     
    - Reklama -