Chceme viac kritiky vlády a politických strán, odkazujú Česi Zemanovi

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    Dve tretiny opýtaných (71%) odpovedali kladne na otázku, či by mal prezident častejšie kritizovať vládu a strany – z toho jedna tretina (32%) odpovedala, že rozhodne áno. Najčastejšie si to želajú priaznivci KSČM a ČSSD, najmenej sympatizanti ODS a TOP 09. 

    Na druhej strane si viac ako dve pätiny ľudí (44%) myslia, že Zeman zasahuje do vnútropolitického diania až príliš. Túto výčitku vyjadrujú predovšetkým pravicoví voliči, dodali podľa Noviniek analytici STEM-u. 

    Drvivá väčšina respondentov (88%) zastáva názor, že hlava štátu by mala byť dôsledne nadstranícka. STEM dodal, že už od čias prezidenta Václava Havla patrí dôsledná nadstraníckosť k tým najsilnejším požiadavkám na výkon prezidentského úradu a zhodujú sa na tom všetky skupiny obyvateľstva. 

    Celkovo 61 percent občanov by si želalo silného prezidenta s rozsiahlymi právomocami. Hoci Zeman má väčšinovú podporu obyvateľstva, 53 percent ľudí si neželá rozšírenie jeho vplyvu v politickom živote. 

    Verejnosť vníma Zemana skôr ako ľudového prezidenta, ukázali výsledky prieskumu STEM-u. Na otázku, či podstatne prispel k zvýšeniu vážnosti prezidentského úradu, 66 percent respondentov odpovedalo záporne. 

    - Reklama -