Chceme od SNS vysvetlenie, veď naši vojaci sú vojakmi NATO, tvrdí Fedor

    0
    poslanec NR SR Martin Fedor (Most-Híd) (Autor: TASR)

    “Rozhodnutie MO prichádza v čase, keď stojíme pred modernizáciou vojenských letísk, ktorú by sme mali zvládnuť v relatívne krátkom čase, ešte pred príchodom prvých amerických stíhačiek F-16. Strana Most-Híd preto bude žiadať vysvetlenie, prečo zlyhali rokovania, keď paralelné rokovania s Maďarskom boli úspešne ukončené, pričom vieme, že náš južný sused si rovnako chráni svoju suverenitu,” povedala Debnár.

    Strana tiež bude žiadať vysvetlenie, z čoho chce minister obrany Peter Gajdoš (SNS) financovať modernizáciu letísk na Sliači a v Kuchyni.

    Odôvodnenie, že 105 miliónov dolárov nereflektuje požiadavky Ozbrojených síl (OS) SR, považuje poslanec Národnej rady SR Martin Fedor za Most-Híd za nepochopiteľné. “Každému je zrejmé, že budeme potrebovať financie na prispôsobenie letísk už len z dôvodu nedávneho rozhodnutia vlády o nákupe nových stíhačiek,” tvrdí. Verí, že vláda a koaliční partneri prehodnotia význam a potrebu dodatočných investícií do obrannej infraštruktúry.

    Fedor pripomína aj na programové vyhlásenie vlády. Slovensko sa podľa jeho slov zaviazalo podporovať rozvoj transatlantických vzťahov ako základný pilier zaručenia bezpečnosti a budovania prosperity SR. Rozhodnutie rezortu označil za jednostranný krok ministerstva, ktorým odmietlo investíciu od jedného z najbližších spojencov v rozpore so základným dokumentom, na ktorom stojí vláda. 

    “Spolupráca so spojencami je v našom najvyššom štátnom záujme. Akoby sme si stále neuvedomovali, že naši vojaci sú vojakmi NATO, na ktorých sa spojenci právom spoliehajú,” doplnil s tým, že modernizované letiská budú vo vlastníctve SR.

    Rezort obrany v pondelok informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

     

    - Reklama -