Chceme ísť do Británie. Dajú nám tam domy aj peniaze, tvrdia utečenci z tábora, ktorý vyrástol vo francúzskom prístavnom meste

    0
    Stanový tábor utečencov vo francúzskom prístavnom meste Calais (Autor: SITA)

    Preplnené stanové tábory, ktoré nie sú súčasťou štátmi riadených utečeneckých centier, predstavujú veľkú prekážku aj pre také vyspelé ekonomiky, akými sú napríklad Nemecko či Francúzsko. Až do Francúzska sa dostane len časť utečencov, ktorí vkročia na územia krajín ležiacich v južnej Európe, ale aj to spôsobuje veľké problémy. Nelegálni migranti totiž nechcú zostať ani vo Francúzsku a ich cieľom je Veľká Británia. Dostať sa nelegálne cez Lamanšský prieliv, ktorý oddeľuje ostrovné kráľovstvo od  európskej pevniny, však nie je také jednoduché.

    Z prístavu sa stala základňa utečencov

    Poslednou zastávkou pre utečencov, ktorí sú rozhodnutí dostať sa za každú cenu do Veľkej Británie,  je pobrežné mesto Calais. Malebný prístav na severovýchode Francúzska má niečo cez 70-tisíc obyvateľov, ale k nim pribudlo za prvých 9 mesiacov tohto roka ďalších 7-tisíc utečencov, čo predstavuje 10 percent celkového počtu obyvateľov tohto mesta. Ilegálni migranti si tak z Calais postupne urobili akúsi predsunutú základňu, z ktorej sa vydávajú na riskantnú cestu cez eurotunel do Veľkej Británie.

    Džungľa sa rozrastá

    Obrovský humanitárny problém predstavuje pre francúzske mesto Calais rozrastajúci sa utečenecký tábor v tesnej blízkosti diaľnice na okraji mesta. V stanovom mestečku prezývanom „Džungľa“ sa tiesni vyše 7-tisíc ľudí, z ktorých drvivá väčšina sa chce za každú cenu dostať do Veľkej Británie. Pokusy o prekročenie Lamanšského prielivu sú často zúfalé. Dôkazom toho je aj to, že v takzvanej Džungli utečencov stále pribúda a len veľmi malé percento z nich sa dokáže dostať až do Británie.

    O problém, ktorý dlhodobo trápi Paríž aj Londýn, sa stále viac zaujímajú britskí politici. Podľa predstaviteľov Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorí sa boli pozrieť na utečenecký tábor v Calais, je situácia v takzvanej Džungli alarmujúca. Počet utečencov v stanovom tábore utečencov sa za niekoľko týždňov zdvojnásobil a situácia môže byť do konca roka ešte oveľa horšia. „Predpokladám, že tak v januári ich tu (v Calais) bude viac ako 10-tisíc,“ uviedol pre britský portál Express poslanec strany UKIP Steven Woolfe.

    Ide o život aj o peniaze

    Dostať sa z francúzskeho Calais do Veľkej Británie nie je pre ilegálnych prisťahovalcov vôbec jednoduché. Jednou z možností, pri ktorej však ide o život, je dostať sa na niektorý z vlakov, ktoré prechádzajú cez eurotunel. Pri takýchto pokusoch už zomrelo niekoľko ľudí, ale ani to neodrádza utečencov od toho, aby to skúšali zas a znova. „Máme jediný cieľ. Dostať sa do Británie. Dôvod je jednoduchý. Poskytnú nám tam veľmi rýchlo azyl. Prešiel som pešo cez Saharu, takže dostať sa na vlak nebude až taký problém,“ tvrdí jeden z obyvateľov Džungle, ktorá vyrástla na okraji francúzskeho prístavného mesta.
    Utečenci v Calais predstavujú problém aj pre medzinárodný biznis. Okrem vlakov sa totiž migranti pokúšajú na prepravu do Británie využiť aj kamióny, ktoré v prístave čakajú na trajekty. Pre nič netušiacich šoférov sú utečenci nočnou morou. Ak sa im totiž podarí dostať nepozorovane do nákladného priestoru nákladného auta a v ňom až do Veľkej Británie, nehrozí pokuta migrantom, ale prepravnej spoločnosti, ktorej kamión patrí. Za nelegálny prevoz utečencov do Veľkej Británie hrozia pokuty vo výške niekoľkých tisíc libier. Preto sa vodiči podľa BBC vyhrážajú, že ak sa situácia neupokojí, prestanú prevážať tovar cez eurotunel.

    Môžu za to Francúzi

    Veľká Británia sa odmieta nečinne prizerať tomu, ako sa k nej z Francúzska valia migranti, a preto už od roku 2010 minula 200 miliónov libier na ochranu eurotunela aj trajektov, ktoré utečenci v poslednom čase stále častejšie zneužívajú na prepravu do Británie. „Francúzi majú na svojom území cudzích štátnych príslušníkov, ktorí nemajú povolenie byť vo Francúzsku a napriek tomu (francúzske úrady) nerobia nič, aby týchto ľudí deportovali tam, odkiaľ prišli,“ tvrdí poslanec vládnej konzervatívnej strany Philip Hollobone. Utečenecký tábor prezývaný Džungľa stráži v Calais 1 125 francúzskych policajtov, ale migrantov je v ňom sedemnásobne viac.

    V snahe zastaviť utečencov investuje Veľká Británia do bezpečnosti v Calais viac ako 100-tisíc libier denne. Aj vďaka tejto finančnej injekcii sa každý deň podarí ešte pred vstupom do eurotunela alebo na trajekty chytiť 150 ilegálnych migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Anglicka. V prvej polovici tohto roka prekazili policajti v Calais takmer 28-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hranice medzi Francúzskom a Veľkou Britániou. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2013, počas ktorého prošlo do Británie 6-tisíc ilegálnych migrantov, je to nárast o takmer 350 percent. Londýn preto požaduje, aby Paríž okamžite konal a zrušil utečenecký tábor v Calais.

    - Reklama -