Chceme euro, hlásia Bulhari. Ekonómka Šichtařová má pre nich nepríjemný opis reality

    0
    Bulharská zástava (Autor: SITA)

    Bulharsko, ktoré v tomto polroku predsedá Európskej únii, je pripravené urobiť ďalší rok k hlbšej integrácii svojej krajiny do EÚ. Bulharský minister financií Vladislav Goranov agentúre Reuters oznámil, že jeho krajina je pripravená v polovici roka vstúpiť do ekonomického režimu ERM-2, ktorý je predstupňom prijatia spoločnej európskej meny. Krajina, ktorá chce prijať euro, musí dva roky udržať fixný kurz svojej meny voči euru a súčasne musí plniť ďalšie ekonomické parametre, ako je napríklad miera zadlženia.

    „Sme pripravení podať oficiálnu žiadosť, aj keď nie sme presvedčení, že konečná odpoveď bude áno,“ uviedol minister. Bulharsko patrí k najchudobnejším krajinám EÚ a zrejme má pred sebou ešte mnoho reforiem, než sa podarí zvýšiť životnú úroveň Bulharov. Práve na to môžu poukazovať bohatšie štáty eurozóny, ak by sa rozhodli Bulharsko zatiaľ neprijať.

    Ekonómka Markéta Šichtařová k tomu na sociálnej sieti Facebook poznamenáva, že formálne možno Bulhari Čechov v prijatí eura predbehnú, ale je vraj viac než sporné, či si tým pomôžu.

    Zdroj: Facebook/Marketa Sichtarova

    „Nemožno si nevšimnúť, že čím menej rozvinutá ekonomika, nižšie HDP na hlavu, tým väčšia túžba po eure. Krajiny ako Švajčiarsko, Švédsko, Británia a i. ,prekvapivo‘ po eure netúžia. Bohužiaľ euro, hoci ekonomicky nepodarený projekt, sa politicky stalo pre mnohých ľudí synonymom údajného VIP klubu. Rovnakým symbolom sa euro kedysi stalo pre Grékov aj Španielov. A spôsobilo, že Gréci úplne a Španieli skoro zbankrotovali,“ poznamenala dáma.

    Euro je podľa jej názoru výnosné len pre veľké ekonomiky, aké majú Nemecko či Francúzsko. Malé ekonomiky, ako sú Česko či Slovinsko, vraj budú s eurom trpieť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -