Chceme, aby utečenci ostali mimo Európy. Britský veľvyslanec na Slovensku takto komentuje krízu…

    0
    Tábor utečencov pri diaľnici vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Viacerí obyvatelia Európy vrátane politikov delia prichádzajúcich ľudí na dve skupiny. „Niektorí z nich sú ekonomickí migranti, ktorí hľadajú v Európe lepší život; mnohí z nich sú utečenci utekajúci pred konfliktmi. Je veľmi dôležité rozlišovať medzi týmito dvoma skupinami,“ píše vo svojom komentári na Sme.sk britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth. Podľa diplomata je Británia pripravená pomôcť pri takom prístupe, ktorý by vyriešil príčiny problému aj jeho následky.

    Milióny na rozvojovú pomoc

    Britský veľvyslanec na Slovensku vo svojom komentári obhajuje postup ostrovného kráľovstva pri riešení utečeneckej krízy aj obrovskými investíciami do rozvojovej pomoci. „Británia je jedinou krajinou na svete, ktorá dodržala sľub vynaložiť 0,7 percenta svojho HDP na rozvojovú pomoc. Sme druhým najväčším bilaterálnym darcom v sýrskom konflikte. Náš celkový príspevok predstavuje viac ako 1 miliardu 300 miliónov eur,“ píše Andy Garth. Podľa neho je to najväčšia humanitárna pomoc, akú kedy Británia poskytla na riešenie krízy.

    Garth konštatuje to, čo uvádza väčšina štatistík Úradu pre utečencov OSN, že väčšina utečencov zo Sýrie je v okolitých krajinách, ktoré ich prijali najviac. Ide o Turecko, Jordánsko a Libanon. „Naša pomoc sa zameriava na hostiteľské krajiny – chceme, aby utečenci v týchto krajinách zostávali,“ tvrdí o britskej forme pomoci veľvyslanec. Garth zdôrazňuje, že vláda Davida Camerona chce v priebehu nasledujúcich štyroch rokov presťahovať do Británie 20 000 Sýrčanov práve z utečeneckých táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone. „Týmto krokom chceme jednak pomôcť tým najzraniteľnejším, ale zároveň aj vydať signál a odradiť ľudí bez ohľadu na vek alebo bohatstvo, aby sa nevydávali na nebezpečnú cestu, ktorá už toľkokrát viedla k tragickým úmrtiam,“ píše britský veľvyslanec na Slovensku.

    - Reklama -