Chceli rozhadzovať peniaze daňovníkov? Železnice plánovali nakupovať priam luxusne

    0
    Vedenie železníc plánovalo odovzdať nové reklamné predmety pri príležitosti Dňa železničiarov (Autor: Facebook, Zsr Vlaky)

    Sú v tom nevinne alebo bolo len včas poukázané na ich lapsus? Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sú štátnou firmou a dotované sú tak aj z peňazí daňových poplatníkov. Prednedávnom pritom chceli v rámci spoločnosti objednať svojim dlhoročným zamestnancom reklamné predmety za tisíce eur.

    Avšak výzva na obstaranie reklamných predmetov bola stiahnutá ešte v ten istý deň. Prvým, kto verejne upozornil na praktiky ŽSR, bol nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

    V pôvodnej objednávke bolo napr. 50 kusov kovových luxusných pier od firmy Swarovski.

    Zdroj: Facebook, Miroslav Beblavy

    Rýchlo to ututlali?

    Po medializácii predmetného obstarania bola celá operácia promptne stiahnutá. Dôvod? Železnice predpokladali, že elektronická aukcia vygeneruje nižšie ceny oproti predpokladaným.

    „ŽSR uvedené drobné reklamné predmety plánovali použiť pri príležitosti Dňa železničiarov pre vybraných ocenených dlhoročných zamestnancov z prevádzky, ktorým bude udelená cena ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja,“ reagovala pre portál Topky.sk hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

    Tento rok nič neobjednávali

    Ako ďalej uviedla hovorkyňa, nejde vraj o drahé predmety. Jednotková cena za najnákladnejšie položky by nemala presiahnuť hranicu 25 eur.

    V aktuálnom roku pritom železnice podľa Pavlíkovej zatiaľ neobjednávali žiadne reklamné predmety.

    „Uvedené drobné reklamné predmety sa využívajú len pre významných hostí, časť pri rôznych oceneniach či iných výnimočných príležitostiach,“ ozrejmila Pavlíková.

    - Reklama -