Chceli mi strčiť pištoľ do úst a vystreliť mozog z hlavy, zaznelo. V povolebnom USA sa deje niečo nevídané

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

    Volitelia v Texase, kde v hlasovaní o novej hlave štátu s prevahou vyhral Donald J. Trump, sa boja o život. Pred snemom voliteľov, ktorý je naplánovaný na 19. decembra, dostávajú totiž anonymné maily, v ktorých sa im neznámi agresori vyhrážajú a snažia sa presvedčiť ich, aby volili v rozpore s výsledkom prezidentských volieb.

    „Spočiatku z toho boli všetci očarení. Teraz začínajú byť volitelia ubití. Sú medzi nimi takí, ktorým sa vyhrážali ublížením na zdraví alebo dokonca smrťou,“ uviedol jeden z texaských voliteľov Alex Kim. Podľa neho sa všetkých 38 voliteľov z Texasu, ktorý budú na sneme v Austine reprezentovať vôľu Texasanov, stáva obeťou nátlaku zo strany demokratov nespokojných s výsledkom volieb.

    Aj volitelia v Michigane dostávajú údajne vyhrážky, v ktorých sa ich snažia odporcovia Donalda J. Trumpa presvedčiť, aby nevolili republikána, ale zvrátili výsledok volieb a hlasovali za Hillary Clintonovú. „Mal som správy od ľudí, ktorí mi chceli strčiť pištoľ do úst a vystreliť mi mozog z hlavy, dostal som desiatky takých emailov. Aj maily, v ktorých sa ľudia nevyhrážajú život ohrozujúcimi činmi, sú poriadne agresívne,“ povedal jeden z michiganských voliteľov Michael Banerian pre Detroit News.

    Podobná je situácia aj v ďalších štátoch USA. V Idahu zašli vyhrážky tak ďaleko, že musela zasiahnuť tamojšia vláda. Člen administratívy Idaha Lawerence Denney vyzval ľudí, aby sa zdržali vulgárnych, agresívnych alebo dokonca násilných prejavov na adresu republikánskych voliteľov, ktorí majú ísť na snem a zdôraznil, že musia rešpektovať voľbu ostatných. 
     
    „Ak by prezidentské voľby boli iné, volitelia by boli z inej politickej strany a stále by si zaslúžili váš rešpekt. Nezaslúžia si byť znevažovaní niekým len za to, že dotyčný nesúhlasí s výsledkom volieb,“ povedal Denney pre Washington Post
     
    Odpor voči zvoleniu Trumpa za prezidenta sa prejavuje tiež na sociálnych sieťach. Na Twitteri sa pod označením #HamiltonElectors združujú odporcovia republikána v snahe zvrátiť rozhodnutie snemu voliteľov v prospech demokratov. 

    Vyhrážky voči republikánskym voliteľom sa teda množia, ale spolu s nimi narastá aj podpora petície, v ktorej Američania vyzývajú, aby sa volitelia na sneme postavili proti výsledkom hlasovania a zvolili za novú hlavu štátu Hillary Clintonovú. Online petíciu už podpísalo viac ako štyri a pol milióna ľudí.

    Snem voliteľov má zastaviť demagógov

    Petícia možno ničomu nepomôže, ale Donald J. Trump nebude prezidentom Spojených štátov, kým to neodklepne snem voliteľov v Austine. Ten sa zíde v druhej polovici decembra a zdá sa, že napriek tlaku nespokojnej časti verejnosti a vyhrážkam smerovaných na republikánskych voliteľov povedú jeho kroky do Bieleho domu. 
     
    Objavujú sa však názory, podľa ktorých je snem voliteľov (electoral college) určený na to, po čom od zvolenia Trumpa za novú hlavu štátu volajú jeho odporcovia. „Snem voliteľov bol vytvorený, aby zabránil demagógom stať sa prezidentmi,“ píše právnik a starosta Charlottesville vo Virgínii Michael Signer na stránke denníka Time
     
    Podľa Signera je jedným z dôvodom existencie snemu voliteľov aj to, že poskytuje mechanizmus, v ktorom „inteligentní, mysliaci a štátnickí lídri môžu bez ohľadu na víťaza populárneho hlasovania, ak je to potrebné, vybrať iného kandidáta, ktorý by nevystavil ústavné hodnoty a zavedenú prax riziku“. 
     
    Singer, ktorý je autorom viacerých politologických kníh, tvrdí, že Trump je z jeho pohľadu demagóg, aj keď si to o ňom ešte do nedávna nemyslel. 
     
    Starosta Charlottesville, ktorý prednáša právo na Univerzite vo Virginii, definuje demagógov na základe štyroch kritérií. „Po prvé sa stavajú do pozície odrazu más, ktoré útočia proti elitám. Po druhé vzbudzujú veľké vlny emócií. Po tretie používajú emóciu ako politickú výhodu. Po štvrté sa vyhrážajú alebo porušujú zavedené pravidlá vládnutia,“ myslí si Singer. 
     
    Demagógovia sú z podstaty svojho presvedčenia proti demokracii a v tejto súvislosti spomína Singer ako príklady Huga Cháveza, Silvia Berlusconiho či Aleksandra Lukašenka, ktorí podľa neho spĺňajú všetky znaky demagógie. 
     
    Singer tvrdí, že Trumpa za demagóga dlho nepovažoval, ale teraz sa z neho jeden stal, lebo vystupuje ako obraz más a obhajuje nespravodlivosť a násilie. „Došiel som k tomu, že sa z neho v podstate stal demagóg, čo znamená, že prekročil čiaru do zóny ohrozenia ústavy,“ konštatuje starosta Charlottesville.
     
    - Reklama -