Chce zabrániť najhoršiemu. Predpovedá však strašné následky. Juncker šance na riadený brexit nevidí ružovo

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Juncker vyhlásil, že brexit bez dohody “bude mať strašné ekonomické a sociálne následky v Británii a na kontinente”. Robí podľa vlastných slov všetko, čo je v jeho silách, aby sa “mohlo zabrániť najhoršiemu”. Dodal však, že nie je “veľmi optimistický, čo sa týka tejto záležitosti”.

    Juncker a Mayová v stredu večer uviedli, že mali v bruselskom sídle EÚ “konštruktívne” rozhovory. Vyjednávači sa podľa nich budú naliehavo snažiť nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby Británia opustila Úniu bez hladkého prechodného obdobia, uviedla agentúra AP.  

    Londýn sa musí dohodnúť s Európskou úniou na podmienkach brexitu do polovice marca. Ak sa to nepodarí, bude musieť požiadať o odklad brexitu alebo odísť z EÚ bez dohody. Neskôr by už totiž nebolo možné zaistiť schválenie dohody lídrami EÚ pred stanoveným termínom brexitu, ktorým je 29. marec.

    Šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt v stredu v Berlíne na pôde Nadácie Konrada Adenauera vyhlásil, že jedinou cestou, ako sa vyhnúť neriadenému brexitu, je riešenie otázky tzv. írskej poistky, teda budúceho režimu na hranici medzi oboma časťami írskeho ostrova.

    - Reklama -