Chaos, panika a hystéria. Usain Bolt či Zorro pomstiteľ. Aj toto sú dôvody davového šialenstva na amerických letiskách

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Slovo „bomba“ je na palube lietadla či na letisku poriadne tabu. To je asi jasné každému. No posledné prípady na amerických letiskách ukazujú, že sa nemusíte ani uchýliť k tomuto „zakázanému“ pojmu, aby ste rozpútali poriadny chaos.

    Hlavný podozrivý? Zorro pomstiteľ

    Sam Macon je 36-ročný filmár z L. A., ktorý sa akurát vracal z Atlanty so svojou čerstvou ženuškou, keď na letisku v „meste anjelov“ vypukol poriadny humbuk. „Neviem, kto začal kričať prvý, no v priebehu minút či možno sekúnd začal niekto niečo kričať o strelcovi,“ spomína Macon na paniku, ktorá nedávno zachvátila Medzinárodné letisko v Los Angeles.

    Americký filmár sa so svojou milovanou polovičkou v priebehu pár minút ocitli v pohybujúcej sa mase ľudí, ktorá sa vzďaľovala od východu a postupovala do jadra budovy. Čím hlbšie a hlbšie sa prehrýzali do do stredu letiska, tým viac dav panikáril. „Čím ďalej sme boli od východu, tým boli ľudia hysterickejší. Keď sme sa dostali k miestu odletov lietadiel, niektorí ľudia už aj plakali,“ vysvetľuje Macon. Letisko neskôr prezradilo, že v ten deň bolo zrušených tristo letov. O incidente informovalo BBC.

     

     

    Polícia v meste anjelov zatýkala netypického podozrivého. Zorra pomstiteľa. Zdroj: Youtube: Twitter/Sam Macon

    Polícia podozrenie, že na letisku úradoval strelec, poprela a v súčasnosti vyšetruje, kto stál za šírením zmätočnej správy a paniky. Dá sa vydedukovať, že rozpútanie chaosu súviselo so zatknutím maskovaného „podozrivého“ políciou na území letiska krátko pred vypuknutím celého davového šialenstva. Polícia sa zmocnila muža, ktorý v ruke držal umelohmotnú repliku meča a bol prezlečený za Zorra pomstiteľa. Policajti nadobudli podozrenie, že osoba má v držbe strelnú zbraň, no toto tvrdenie neskôr vyvrátili.

    Za všetko môže Usain Bolt

    Počas olympijských hier v Riu skupinka fanúšikov Usaina Bolta na letisku JFK v New Yorku povzbudzovala pri pozeraní športového prenosu podľa všetkého naozaj nahlas. Ich obľúbený športovec ich musel vyburcovať do poriadneho výbuchu emócií, pretože jedna z cestujúcich si ho zamenila za streľbu.

    Následne tento „incident“ nahlásila na čísle 911 polícii, ktorá proti príliš hlasným športovým fanúšikom ihneď zasiahla. „Nie je úplne jasné, ako sa mohla oslava športového víťazstva zameniť za streľbu,“ polemizuje denník The Telegraph.

    Minulý týždeň zase vyvolal paniku v obchodnom centre na Floride prasknutý balón. Ten za „asistencie“ požiarneho alarmu presvedčil masy ľudí, že sa v budove nachádza strelec. Niekoľko návštevníkov centra bolo dokonca zranených.

    Toto olympionik Usain Bolt nepriamo pôsobil na americkom letisku JFK v New Yorku. Zdroj: Youtube/Inside Edition

    Stačí málo, máme to v povahe

    „Toto sú príklady sily mysle a toho, keď sú ľudia nervózni a hyperostražití pred potenciálnym útokom,“ na adresu incidentov sa vyjadril profesor psychiatrie a ľudského správania sa z Kalifornskej univerzity v Los Angeles Gary Small.

    Ten tvrdí, že takéto chovanie je vštiepené do ľudskej nátury a k masovému šialenstvu treba niekedy veľmi nepatrný spúšťač. „Situácie sa môžu líšiť, no napríklad štartovanie auta či jeden, dva komentáre ľudí môžu vyvolať rozsiahly poplach,“ analyzuje pedagóg.

    Za zvýšenou pozornosťou či nervozitou návštevníkov letísk je určite aj nárast útokov na verejných miestach, ako boli tie v Paríži, v Nice či práve na bruselskom letisku. Kapitolou samou osebe sú prípady falošných poplachov priamo na palube lietadla. Medzi obvinenými sú často práve moslimovia.

    Lietadlová šikana či dôvodné podozrenia?

    Nedávno manželov Aliovcov (moslimovia) vyhodili z paluby spoločnosti Delta Air Lines, pretože sa personálu nepáčilo, že si manžel esemeskoval a údajne si popod nos šepkal „Alláhu akbar“. Ten to poprel a vyšetrovatelia celé obvinenie posúdili ako falošné.

    Situácia, ktorú manželia Aliovci zažili na palube lietadla spoločnosti Delta Air Lines, nie je vôbec ojedinelá. Psychoterapeutku Faizah Shaheenovú zadržala polícia v Anglicku na základe zákona o terorizme pri návrate z jej medových týždňov z Turecka. Podozrenie nadobudla posádka lietadla spoločnosti Thomson Airways, ktorej nevoňalo, že si Shaheenová čítala sýrsku motivačnú knihu obsahujúcu eseje a poéziu. Fyzioterapeutka v tom čase The Independent prezradila, že si myslí, že sa incident stal preto, že je moslimka.

    V apríli takto vyhadzovali z paluby lietadla United Airlines aj celú moslimskú rodinu. Zdroj: The Independent

    V apríli zase posádka leteckej spoločnosti United Airlines požiadala moslimskú rodinu, aby opustila palubu lietadla. Približne pred mesiacom sa letuške spoločnosti American Airlines zase zdal podozrivý jeden z pasažierov, taktiež moslim. Vyriešila to naozaj pragmaticky, verejne v lietadle vyhlásila jeho meno a výstražne oznámila: „Mohamed Ahmed, sedadlo 25-A: Budem ťa sledovať!“

    - Reklama -