Cez víkend má Merkelová vybuchnúť vo voľbách. A do toho prišiel prieskum, ktorý ju poslal ešte viac ku dnu

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Nemeckí zelení dlhé mesiace plne podporujú kroky kancelárky Merkelovej v oblasti prisťahovaleckej politiky a v tomto smere boli v Bundestagu pre CDU bližším partnerom ako samotná CSU Horsta Seehofera. Avšak aj proutečeneckí zelení začínajú pomaly meniť názor a Merkelovú za jej unáhlené gesto kritizovať. Vplyvná členka Die Grünen Katrin Göring-Eckardová v dnešnom rozhovore pre denník Rheinishe Post tvrdí, že Nemecko prijalo príliš veľký počet utečencov naraz.

    Strata podpory?

    Podľa Göring-Eckardovej nemá federálna vláda utečeneckú politiku pod kontrolou. „Kancelárka, bohužiaľ, opakuje chyby z roku 2014, keď do krajiny tiež prišiel väčší počet utečencov. Napriek tomu naša krajina vlani ani tento rok opäť nie je na taký nápor pripravená. Navyše vláda ani nemá žiadny integračný koncept,“ uviedla päťdesiatročná politička s tým, že jej pohľad na utečencov sa ani vo svetle silvestrovských útokov v Kolíne príliš nezmenil. „Samozrejme, ma ale útoky šokovali. Kde bola polícia?“

    Kancelárku príliš nepotešili ani prieskumy verejnej mienky, ktoré v „jej“ Meklenbursku-Prednom Pomoransku dávali rovnaké šance na úspech CDU aj opozičnej Alternative für Deutschland (AfD). V tejto spolkovej krajine síce žije v porovnaní s ostatnými nemeckými regiónmi zanedbateľný počet cudzincov, napriek tomu aj tu AfD boduje so svojou protiutečeneckou politikou. Augustové prieskumy prisudzovali víťazstvo SPD, ale o druhé miesto sa pobijú práve CDU a AfD, ktorá na stranu kancelárky Merkelovej strácala len 1 %.

    Zmena kancelára?

    Merkelová navyše stále odďaľuje oznámenie rozhodnutia, či bude vôbec chcieť obhajovať v parlamentných voľbách 2017 úrad kancelára. Pôvodne mala oznámiť svoje rozhodnutie tento rok na jar, potom na jeseň, ale nakoniec to bude až skraja budúceho roka. Podľa politológov stojí za váhaním Merkelovej nemenej váhavý postoj sesterskej strany CSU, na čele ktorej stojí veľký kritik jej prisťahovaleckej politiky Horst Seehofer. Bez jasnej podpory CSU by pozícia Merkelovej bola značne komplikovaná.

    Ako navyše dnes ukázal prieskum TNS Emnid pre nemecký magazín Focus, takmer polovica nemeckých voličov by privítala, keby CSU prišla s vlastným kandidátom na funkciu kancelára. Konkrétne 42 % oslovených respondentov uviedlo, že koalícia CDU/CSU sa prežila a bolo by lepšie, keby bavorská CSU miesto spoločného kandidáta radšej navrhla vlastného. Vo východnej časti Nemecka má dokonca tento názor 52 % voličov.

    - Reklama -