Cez schengenskú líniu sa valí nekonečný prúd utečencov, ktorý postupne naleptáva vzťahy s členskými štátmi z juhu a východu, varuje analytik

    0
    Utečenci v Nemecku, ilustračné foto (Autor: SITA)
    Opakované krízy sa však podpísali na stave, v akom sa momentálne nachádza celá európska dvadsaťosmička. Prehlbujú sa rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami tak ako medzi ľuďmi a ekonomický rast už nie je ani zďaleka taký samozrejmý ako pred pár rokmi. Problémy spôsobila najmä kríza, ktorá oslabila aj tie najsilnejšie ekonomiky v Európe. 
     
    Podľa komentára analytika Martina Vlachynského sa ukazuje, že ani najsilnejšie štáty Európskej únie už nedržia spolu. Dôkazom toho je podľa neho aj fakt, že sa Veľká Británia chystá usporiadať referendum o zotrvaní v EÚ. „Druhá najväčšia ekonomika chystá referendum o vystúpení, ktoré nebude len cvičením pre voličov. Cez schengenskú líniu sa valí nekonečný prúd utečencov, ktorý postupne naleptáva vzťahy s členskými štátmi z juhu a východu. Tesne za východnými hranicami prebieha už teraz zamrznutý konflikt, ktorý prikladá ekonomické aj politické náklady,“ píše Vlachynský na portáli Aktuality.
     
    Ďalší problém je podľa Vlachynského v tom, že sa vo viacerých krajinách, najmä východnej Európy, radikalizuje spoločnosť. „Cez víkend v Poľsku drvivo vyhrala voľby strana Právo a spravodlivosť. Tá sa netají ambíciou „orbanizovať“ Poľsko. K tomu patrí aj aktívny odpor proti Bruselu a jeho hlavnej politickej línii,“ tvrdí analytik.
     
    - Reklama -