Cestovný ruch a dôchodcovia v jednom balíku. Takýto recept ponúka Slovensku kádehák

    0
    Podpredseda KDH Peter Belinský (Autor: SITA)

    Pre túto skupinu dôchodcov navrhujú zaviesť takzvaný „rekondičný“ poukaz v hodnote 50 eur, ktorý by si mohli dôchodcovia následne uplatniť vo vybraných zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku. “Navrhovali sme ponúknuť 50-eurové poukážky invalidným a starobným dôchodcom, ktorí sú pod hranicou priemerného príjmu. Takýmto opatrením by sme pomohli skupine, ktorá je sociálne odkázaná,” povedal Belinský.

    Podľa údajov Sociálnej poisťovne by sa toto opatrenie týkalo 126 957 invalidných dôchodcov a 429 348 starobných dôchodcov. Dopad na štátny rozpočet by bol vo výške asi 28 miliónov eur. Takéto opatrenie by znamenalo aj výraznú pomoc slovenským podnikateľom v cestovnom ruchu.

    Ak by všetci dôchodcovia túto možnosť využili a strávili tri dni v kúpeľnom zariadení, znamenalo by to reálnu podporu na vznik 17-tisícov pracovných miest za predpokladu, že 100 prenocovaní tvorí jedno pracovné miesto. „Takáto pomoc dôchodcom znamená aj reálnu pomoc domácim podnikateľom. Čiže naše opatrenie je adresnejšie a výhodnejšie pre spoločnosť,“ zdôraznil Belinský, podľa ktorého by sa pri menších nákladoch vytvoril dvojnásobok počtu prenocovaní, čiže aj dvojnásobok počtu potenciálnych pracovných miest, ktoré by z takejto podpory vyplynuli.

    - Reklama -