Cesta utečenca: Vraždil v Holandsku. A potom, akoby sa nechumelilo…

    0

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred niekoľkými mesiacmi verejne konštatoval, že „hranice sú jedným z najhorších vynálezov ľudstva“. Z toho, ako Európska únia od začiatku migračnej krízy (ne)chráni svoje vonkajšie hranice, možno vyvodzovať, že s Junckerovým postojom súhlasí väčšina politikov z Bruselu. V dôsledku chabých bezpečnostných kontrol tak na kontinent prichádzajú bývalý bojovníci Islamského štátu a potenciálni teroristi ako na bežiacom páse.

    Grécke úrady napríklad neboli schopné svojím nemeckým kolegom odovzdať kľúčové informácie o afganskom vrahovi študentky z Freiburgu, ktorý už bol za brutálne napadnutie v Grécku odsúdený. Ako píše denník Express, podobne zlyhala aj spolupráca medzi holandskými a britskými úradmi. Tridsaťštyriročný Afganec Jamshid Piruz sa tak mohol bez problémov dostať do Anglicka navzdory tomu, že bol v Holandsku odsúdený za vraždu na dvanásť rokov odňatia slobody.

    V roku 2007 Piruz zavraždil svoju čínsku domácu v Almere, ktoré leží neďaleko Amsterdamu, keď jej, inšpirovaný videom Talibanu, odsekol hlavu. Brutálny vrah afganského pôvodu si z trestu odsedel sedem rokov a potom bol prepustený na slobodu. Jeho následné skutky však ukázali, že pustiť ho na slobodu bola obrovská chyba. Po príchode do Veľkej Británie totiž vo svojom násilníckom konaní pokračoval.

    Hneď v Gatwicku napadol zamestnanca letiska, čo britské úrady nechali v podstate bez povšimnutia. Preto mohol vlani 7. januára brutálne napadnúť kladivom dvoch policajtov, ktorí vyšetrovali prípad vlámania. V piatok by si mal tridsaťštyriročný násilník vypočuť finálny rozsudok. Možno očakávať, že vzhľadom na jeho dlhý trestný register z minulosti a absolútny nezáujem o nápravu svojich zvyklostí, bude britský súd nekompromisný.

    Britské ministerstvo vnútra teraz čelí ostrej kritike a jednotliví poslanci ho bičujú za nedostatočné vykonávanie kontrol migrantov. Ako však upozorňuje Express, podľa právnych predpisov EÚ nie sú európske štáty povinné hlásiť britským úradom, že do ich krajiny smeruje odsúdený násilník. „Táto krajina musí prijať prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Je zrejmé, že členstvo v Európskej únii nás pred týmito hrozbami neochránilo,“ hovorí konzervatívny poslanec Henry Smith.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -