Cesta k policajnému štátu? MF pripravilo podľa liberálov zákon, ktorým sa poruší právo na súkromie a bankové tajomstvo

    0
    Jana Kiššová (Autor: TASR)

    Návrh zákona pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. “Požiadavka MF SR, aby banky posielali štátu detailné informácie o pohyboch na účtoch právnických osôb a SZČO je postavená na princípe prezumpcie viny, keď štát na občanov hľadí ako na daňových podvodníkov,” uviedla v stanovisku pre médiá podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

    Podľa strany by mal rezort pristúpiť k iným opatreniam. “Namiesto toho, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) prestal držať vo funkcii šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorého podozrievame napríklad z krytia daňových podvodov podnikateľa Ladislava Bašternáka, dláždi cestu policajnému štátu,” tvrdí poslanec strany Jozef Rajtár.

    Návrh ministerstva financií je podľa SaS bezprecedentným prelomením ústavného práva občanov na súkromie a bankové tajomstvo. “Mimoriadne závažným ekonomickým dôsledkom takéhoto masového prelomenia bankového tajomstva by bolo to, že domáci i zahraniční podnikatelia by radšej investovali mimo Slovenska. V našej krajine by im totiž hrozilo, že dôverné finančné informácie o ich podnikaní získa konkurencia alebo mafia ako v 90. rokoch minulého storočia, keď mnohí čelili výpalnému na základe únikov dát z daňových úradov,” poznamenala Kiššová. Podľa jej slov by za tento zásah do súkromia bankového tajomstva zaplatili občania cez poplatky v bankách a dane. 

    “Namiesto toho, aby MF SR jasne vysvetlilo, ako ochráni občanov pred zneužitím údajov a či im zjednoduší daňové priznania, ponúka iba zvýšenie rizika prelomenia bankového tajomstva a vyššiu byrokraciu,“ doplnil poslanec Eugen Jurzyca. Podľa SaS je trestuhodné, že Kažimír s takýmto nápadom vyšiel vôbec na verejnosť. “Mal by sa hanbiť a namiesto úvah o odchode do čela Národnej banky Slovenska odísť z verejného života,” dodal Rajtár.

    - Reklama -