Český spevák Klus po voľbách: Vyrazte do ulíc a hovorte s inými ľuďmi, inak sa to tu zle skončí

    0
    Tomáš Klus na demonštrácii proti Andrejovi Babišovi „Prečo? Preto!“ (Autor: Hans Štembera)

    Tomáš Klus si uvedomuje, že ako spevákovi mu mnohí povedia, že by sa radšej nemal montovať do politiky a mal sa naopak držať svojho kopyta ako správny „šuster“, ako hovorí známe príslovie. Podľa Klusa sú však dni, keď netreba mlčať. V demokracii môže svoj názor vyjadrovať každý a spevák došiel k záveru, že nadišiel čas, aby nemlčal. Rád by ľuďom po voľbách odkázal, že prejavov rozhorčenia a nenávisti už bolo v českej spoločnosti dosť a už by sa to malo skončiť.

    „Myslím si, že je čas vyjsť do ulíc, ale nie do sprievodu skandovať heslá s tými, s ktorými sme na rovnakej vlne, pretože nás aj napriek tej najšľachetnejšej motivácii spája vždy predovšetkým nenávisť k druhej strane. Takáto vlna je skôr alebo neskôr tlaková a niekoho chtiac-nechtiac skolí. Tým zaseje semienko pre odvetu a to sa potom deje stále znova, znova, znova…“ varoval Klus.

    Zdroj: Facebook/Tomáš Klus

    „Je čas vyjsť do ulíc s hlavou otvorenou, pretože otvorený dialóg, respektíve ochota človeka hovoriť s človekom bez ohľadu na to, že je nutné presadiť si vlastnú pravdu, je podľa mňa cesta k posunu spoločnosti k sebauvedomeniu, k národnému sebavedomiu bez tendencie inklinovať k prehnanému patriotizmu, od ktorého je už len krôčik k nacionalizmu, k extrému, ktorý, ako dejiny učia, nefunguje, len vo výsledku veľmi bolí,“ doplnil.

    Ak spolu budú ľudia hovoriť a budú chcieť spoločne pracovať v prospech spoločnosti, môžu ju posunúť dopredu. Ľudia budú musieť hľadať kompromis, ale v celkovej pestrosti sveta je podľa Klusa sila, ktorá rozširuje možnosti ľudskej mysli. „Vedieť dať za pravdu (a nie po hube) alebo aspoň uznať jej sedem miliárd variácií môže byť malým krokom pre človeka, ale obrovským skokom pre ľudstvo,“ dodal.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -