Český publicista: V civilizovaných krajinách sa novinári väčšinou nevraždia. Ale problém máme aj u nás

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Na jeseň minulého roka sa Ján Kuciak sťažoval na polícii, že sa mu vyhrážal podnikateľ Marian Kočner. Po 44 dňoch si na sociálnej sieti povzdychol, že polícia jeho oznámeniu doteraz nevenovala pozornosť. Teraz je muž, ktorý písal o možnom prepojení kontroverzných podnikateľov s niektorými politikmi, mŕtvy.

    „Z času na čas síce príde na zjazd českej sociálnej demokracie premiér Robert Fico a všetci sú očarení jeho dobre šitými oblekmi a razantným prejavom. V skutočnosti za jeho vlády došlo k výraznému prepojeniu štátu a súkromných firiem, ktoré tvoria zvláštny kartel, ktorý medzi seba nikoho nepustí. Výstižne tento model opisuje slovenský novinár Marek Vagovič v knihe s príznačným podtitulom: Ako predal Fico krajinu oligarchom,“ píše Pečinka.

    V Českej republike vraj taká zlá situácia nie je, aj keď len z určitého uhla pohľadu. V krajine nie sú oligarchovia napojení na politikov, v Česku pôsobí jeden z oligarchov rovno ako predseda vlády. Andrej Babiš je premiér a zároveň druhý najbohatší Čech, ktorý drží v rukách politickú, ekonomickú a mediálnu moc.

    A keď človek neporovnáva politickú kultúru Česka so Slovenskom, ale s Nemeckom, ešte výraznejšie sa ukáže, že Česká republika má problém.

    „Medzi praktiky klasického podsvetia patrilo vydieranie, zastrašovanie a zabíjanie politických konkurentov spojené s menami ako Krejčíř, Mrázek a Pitr. Prvý menovaný bol ,vyemigrovaný‘, ako by sa dal označiť jeho odchod do Juhoafrickej republiky. Druhého zastrelili, pričom jeho vražda vyhovovala nielen záujmom štátu, ale aj ľuďom z okolia Andreja Babiša, ako opisuje vo svojej knihe Boss Babiš novinár Jaroslav Kmenta. Tretí z voľnej partie, Pitr, niekoľko rokov sedel vo väzení a dnes sa rozhodol presunúť do meštianskych salónov, stal sa obchodným partnerom bývalých Babišových firiem a dokonca si kúpil malé rádio,“ dopĺňa Pečinka.

    A akoby to nestačilo, komentátor pripomína politických podnikateľov Iva Rittiga, Tomáša Hrdličku, Romana Janouška a ďalších, ktorí sa dokázali napojiť na politické strany a prostredníctvom nich bohatnúť. Aj to je český problém a až čas ukáže, či tieto problémy bude krajina riešiť.

    Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky možno bude viesť podľa Pečinku k tomu, že sa slovenský štát prebudí a začne konať proti podozrivým „politickým podnikateľom“.

    Celý text nájdete na webe Reflex.

    - Reklama -