Český prezident to schytal. Veď on je už úplne ako Trump, tvrdí novinár a vytiahol aj ďalší nelichotivý článok

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)

    „Väčšina svetových politických vodcov z celého sveta bezprostredne po teroristických útokoch v Paríži vyjadrovala svoju solidaritu s Francúzskom a poukazovala na to, že akcia teroristov nemá nič spoločné s islamom. Iní však využili príležitosť na šírenie protiislamského extrémizmu. Napríklad Donald Trump navrhoval, aby moslimom zakázali vstup do Spojených štátov. Český prezident Miloš Zeman sa zase zúčastnil na zhromaždení, usporiadanom protimoslimským zoskupením,“ píše Čulík v úvode svojho komentáru a sťažuje sa, že česká verejnosť ho cez jeho xenofóbne prejavy podporuje. „Zdá sa, že ho niektorí dokonca milujú. Prezident sa stal vzhľadom na svoju rasistickú a xenofóbnu rétoriku symbolom vzdoru proti moslimom a utečencom. Podľa aktuálneho prieskumu mu verí 72,3 % ľudí.“

    Strašil Moravu

    Čulík ďalej pripomína, že Zemana v tejto súvislosti kritizoval aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Ra'ad Al Hussein a meno českého prezidenta sa objavilo aj v správe Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI). „Správa apelovala na Českú republiku, aby umožnila prijatím nových zákonov stíhať politikov za islamofóbiu a rasizmus. České ministerstvo spravodlivosti sa však vyjadrilo v tom zmysle, že žiadne podobné zmeny nechystá,“ uvádza Čulík.

    Zeman podľa neho svoju protiislamskú rétoriku ďalej stupňuje. „Pri návšteve južnej Moravy varoval pred tým, že moslimskí utečenci budú nasledovať svoje vlastné zákony a tie české budú ignorovať. Hovoril o ukameňovaní neverných žien a sekaní rúk zlodejov. A povedal to muž, ktorý zastáva najvyšší úrad v krajine,“ pohoršuje sa Čulík a v stručnosti ďalej predstavuje zahraničným čitateľom Zemanov politický životopis.

    Keď bol zvolený v roku 2013 ako prvý prezident Českej republiky priamou voľbou, zdalo sa, že táto skutočnosť bude mať na českú politiku pozitívny účinok. „Na chvíľu sa zdalo, ako by konečne mohol zaznieť hlas väčšiny nespokojného obyvateľstva. Medzitým sa k moci dostala nová vláda, v ktorej dominuje pravicové zoskupenie Andreja Babiša. Tento oligarcha vidí v Zemanovi volebného spojenca. Zeman s podporou vlády populisticky šíri strach z islamu a utečencov v krajine, aby dosiahol svoje politické ciele. Jeho výroky sú stále extrémnejšie. O islame hovorí ako o anticivilizácii, ktorá je financovaná iba z predaja ropy a drog. Zdá sa, že jeho rétorika slávi úspechy, lebo podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky sa 88 % Čechov obáva utečencov rovnako ako Islamského štátu,“ sťažuje sa Čulík.

    Navonok sociálny demokrat, vo vnútri ultrapravičiar

    V závere svojho komentára prirovnáva šéfredaktor Britských listov Zemana pre jeho údajne absurdné prehlásenie k Donaldovi Trumpovi. „Rovnako ako Trump, tak aj Zeman hovorí o niektorých témach úplne bez obalu. Jeho netolerancia, rasistické a xenofóbne postoje však robia z neho problém pre Českú republiku a Európu ako celok,“  konštatuje bojovník proti nenávisti, netolerancii a xenofóbii Čulík.

    V „protizemanovskom“ ťažení však pokračuje aj vo svojich Britských listoch, kam umiestnil printscreen článku publikovanom v nemeckom bulvárnom denníku Bild. V tomto konkrétnom texte je Miloš Zeman zaradený k „ultrapravičiarom“, ktorých vplyv sa vraj v Európe značne posilňuje. Zeman sa tak ocitol v spoločnosti Geerta Wildersa či poľskej premiérky Beaty Szydlovej. „O Zemanovi denník píše, že je navonok sociálnym demokratom, ale vnútorne ultrapravičiar. Je proti homosexuálom a nechce žiadnych utečencov,“ žaluje sa Čulík.

    - Reklama -