Český komentátor: Zeman a Hofer zakladajú piatu kolónu Ruska

    0
    Český prezident Miloš Zeman prijal kandidáta na rakúskeho prezidenta Norberta Hofera (Autor: Hans Štembera)

    Hofer po stretnutí s Milošom Zemanom uviedol, že sa s českým prezidentom zhodli na tom, že by nebolo od veci dať do budúcna strednej Európe silnejší hlas v rámci Európskej únie, pretože tamojšie krajiny majú spoločnú históriu a podobný spôsob diskutovania o veciach.

    Konkrétnejšie obrysy česko-rakúskej idey vysvetlil na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček: „Norbert Hofer predstavil svoj projekt ,únie v Únii‘, ktorý zhruba korešponduje s predstavou rozšírenej Vyšehradskej skupiny na Vyšehrad plus.“

    „Za Hofera by sa teda Rakúsko spojilo s V4, so štyrmi postkomunistickými krajinami, s Poľskom, Maďarskom, Slovenskom a s nami? Ako páka proti Bruselu? Páka proti Nemecku? Zvláštne,“ podotýka Fendrych.

    Komentátor Aktuálně.cz zakladá svoj názor na téze, že Hoferovi v skutočnosti nemusí ísť o posilnenie hlasu stredoeurópskych krajín v EÚ, ale o rozklad samotnej organizácie v intenciách ruského prezidenta Vladimira Putina.

    „Ten projekt nemusí, ale môže mať veľmi silný rozkladný náboj. Ďalší rozklad, oslabovanie EÚ v čase, keď maximálne potrebuje jednotu. Potom by sa takáto V5 zmenila na piatu kolónu Ruska a mohla by sa volať Moskovská päťka,“ upozorňuje Fendrych.

    „Jedno vieme určite: pre Poliakov by to bolo absolútne neprijateľné. Našťastie,“ dodáva.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -