Český generál z NATO: Zmierme sa s tým, že to, čo sme si spôsobili naším nasadením v Afganistane, Iraku či Sýrii, sa nám bude vracať terorom

    0
    František Mičánek, český generál v zálohe (Autor: plukovník Jan Šulc, oddelenie komunikácie s verejnosťou Generálny štáb AČR)

    Podľa generála sa znovu a znovu ukazuje, že teroristi sú veľmi nápadití a je veľmi ťažké s nimi držať krok. Islamský štát, ale aj Severná Kórea alebo Rusi vraj hľadajú slabé miesta nášho bezpečnostného systému. Ak ich odhalíme prví, bude to pre nás len výhoda.

    Ako Mičánek ďalej uviedol, treba si uvedomiť, že teroristické útoky prichádzajú vo vlnách. Bolo to tak v histórii a aj v budúcnosti veľmi pravdepodobne bude. Súčasnú vlnu terorizmu vyvolal konflikt v Afganistane či Iraku.

    „Zmierme sa s faktom, že to, čo sme vyvolali našimi okolnosťami vynútenými aktivitami v Afganistane, Iraku či v Sýrii, bude ešte nejaký čas doznievať. Aj preto je taká dôležitá globálna spolupráca. Tu jeden – akýkoľvek silný štát – už nič nezmôže,“ konštatoval Mičánek.

    Rovnako ako predchádzajúce vlny aj táto vraj jedného dňa odznie, ale teraz ešte nie. Dnes sa naopak musíme pripraviť na to, že teroristi budú svoje útoky viac koordinovať a pokúsia sa útočiť na niekoľkých miestach naraz. Teraz sme toho boli svedkami v Španielsku.

    „Časom ich môžu stupňovať do série. A vlastne sa o to pokúsili aj teraz v Španielsku. Zatiaľ však nie veľmi šikovne. Aj tak však mala táto ich akcia tragické dôsledky,“ dodal Mičánek.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -