Český generál NATO vidí možnosti na zlepšenie vzťahov s Ruskom

    0
    Petr Pavel (Autor: TASR)

    „Som vždy opatrný optimista,“ uviedol Pavel na otázku TASS, či Rusko so Západom môžu prekonať súčasné obdobie vyhrotených vzťahov a nechať za sebou dedičstvo studenej vojny.

    „Verím, že šanca na lepšie vzťahy medzi NATO a Ruskom existuje,“ povedal. „Potrebujeme viac podnetov, aby sa dialóg posunul vpred. Doteraz je štandardná agenda v podstate vágna. Na pokrok je potrebná väčšia konkrétnosť,“ dodal.

    Pavel tiež v súvislosti s komentovaním situácie v pobaltských republikách podľa agentúry TASS vyzval na opatrnosť pri používaní termínu ruská agresia, pretože vedenie NATO v aliančnom Estónsku, Litve a Lotyšsku nezaznamenalo žiadne známky otvoreného násilia proti svojim jednotkám, ktoré tam pôsobia. Aj keď v regióne panuje zvýšené politické napätie, k narušovaniu územia pobaltských členov Aliancie ani ich vzdušného priestoru nedochádza, doplnil.

    „Všetci pozorujeme, že v regióne je zvýšená vojenská prítomnosť, koná sa viac cvičení, viac letov lietadiel dlhého doletu a je tu zvýšená činnosť tajných služieb. Ja by som to však nenazýval agresiou,“ vysvetlil český generál.

    Celý text nájdete na webe České noviny.

    - Reklama -