Československí piloti bojovali ako hrdinovia za slobodu Británie, ich fotku teraz používajú na propagáciu Brexitu

    0
    Britain First vo veľkom propaguje odchod monarchie z európskych štruktúr a vyhlasuje, že bez Bruselu bude Veľkej Británii lepšie. V poslednom čase sa odvoláva najmä na bezpečnosť, ktorá bude podľa hnutia vyššia, keď kráľovstvo prestane byť súčasťou Únie. 
     
    Na svoju agitáciu v prospech Brexitu si však najnovšie zvolili trochu nevhodnú fotografiu. Ide o snímku československých pilotov z 310. letky britskej RAF, ktorí bojovali počas druhej svetovej vojny proti nacistickej Luftwaffe. Práve títo muži utiekli pred vojnou z vtedajšieho Československa do Británie. 
     
    Zástancom Brexitu z Britain First pri použití fotografie na svoju propagandu zrejme neprekážalo, že československí piloti na snímke boli de facto tiež migranti, proti ktorým teraz tak nahlas vystupujú. Práve voľnejšie pravidlá Európskej únie pre migráciu sú jedným z dôvodom, pre ktoré britskí euroskeptici volajú po odchode z európskeho spoločenstva. 
     
    „Títo hrdinovia bojovali za slobodnú Britániu. Použite svoj hlas! Hlasujte za vystúpenie z EÚ!“ vyzýva spomínaný pamflet z dielne Britain First. Euroskeptické hnutie na sociálnych sieťach Twitter a Facebook zverejňuje stále viac výziev, aby ľudia v nadchádzajúcom referende volili Brexit, teda odchod z EÚ. 
     
    Britain First používa na svoju kampaň fotografie viacerých veteránov druhej svetovej vojny, nielen tých z predvojnového Československa. Podľa portálu denníka The Independent nemá Britain First povolenie od jednotlivých veteránov, aby spájali ich tváre s kampaňou na vystúpenie Británie z EÚ. 

    - Reklama -